Ağbal AA Editör Masası'na konuk oldu: (2)

Ağbal AA Editör Masası'na konuk oldu: (2)

"Yeni sistemde cumhurbaşkanının kendiliğinden kararname çıkarma yetkisini kullanarak asgari ücreti belirlemesi asla söz konusu değil"- "20 yaşında milletvekili olmuş bir kişi, bir dönem orada çalıştı diye milletvekilliğinden emekliye ayrılmayı kesinlikle

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Yeni sistemde cumhurbaşkanının kendiliğinden kararname çıkarma yetkisini kullanarak asgari ücreti belirlemesi asla söz konusu değil." dedi.

Ağbal, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.

Referandum sürecinde, özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından 18 yaşında milletvekili olacakların emekli maaşına hak kazanacağı, asgari ücretin kaldırılabileceği gibi bir çok iddianın gündeme getirildiğine işaret eden Ağbal, "Sosyal Sigortalar Kurumunda (SSK) genel müdürlük yapmış ve emeklilik mevzuatını herkesten iyi bilmesi gereken bir siyasi parti liderinin bunları bilmemesi kabul edilemez." diye konuştu.

Ağbal, emeklilik sisteminde yaş ve prim ödeme gün sayısı gibi bir çok parametre bulunduğunu belirterek, "Sosyal güvenlik mevzuatında kişinin emekliye ayrılacağı tarihte, geriye dönük tüm ödemeleri dikkate alınıyor. Hangi statüde, nereden prim ödemiş tek tek ona bakılıyor. Dolayısıyla şu andaki sosyal güvenlik mevzuatına göre, 20 yaşında milletvekili olmuş bir kişi, bir dönem orada çalıştı diye milletvekilliğinden emekliye ayrılmayı kesinlikle haketmiyor. Bu kadar net." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, Türkiye'de hukuk sisteminde önemli değişiklikler getirdiğine dikkati çeken Ağbal, hükümetin, ülkenin sorunlarını çözebilmek için kararname çıkarma yetkisiyle donatıldığını, ancak bu konuda çok önemli sınırlamalar getirildiğini ifade etti.

Ağbal, herhangi bir konuda yasal düzenleme olması durumunda, hükümetin kararname çıkararak onu değiştirmesinin mümkün olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye'de asgari ücretin nasıl belirleneceği özel yasayla düzenlenmiştir. Her yıl aralıkta Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor. İçinde sosyal taraflar, hükümet ve işveren tarafı var. Bu komisyon tarafından müzakereler sonucunda mutabakata varılıyor. Yeni sistemde cumhurbaşkanının kendiliğinden kararname çıkarma yetkisini kullanarak asgari ücreti belirlemesi asla söz konusu değil."

- "Aklın sınırlarını zorlayan açıklamalar bunlar"

Yeni sistemle, cumhurbaşkanının tüm muhtarları görevden alabileceği yönündeki iddialara da değinen Ağbal, muhtarların nasıl seçileceğinin ve görevlerinin nasıl biteceğinin kanunla açık ve net şekilde düzenlendiğini ve cumhurbaşkanının muhtarları görevden almasının hukuken mümkün olmadığını dile getirdi.

Ağbal, siyaseti ahlaki temeller ve doğrular üzerinden yapmak konusunda herkesin dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Aklın sınırlarını zorlayan açıklamalar bunlar. CHP temsilcilerinin ifade ettikleri hususların hepsinde açıkça anayasa değişikliğine aykırı açıklamalar var. Biz bunu söyleyelim, onlar yalanlamaya çalışsın, anlayışıyla hareket ediyorlar. Siyasette ahlak ve erdem her şeyin üzerinde değil mi? Neden vatandaşın aklıyla alay etmeye kalkıyorsunuz? Ne asgari ücret, ne muhtarlar, ne başka bir konu. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi üzerinden yalan bir propaganda sürdürüyorlar. Vatandaş da biliyor bunların yalan olduğunu. Herkesi siyasi ahlak ve siyasi erdeme davet ediyorum."

- "Bütçe hakkı güçlendirildi"

Yeni dönemde muhalefetin olmadığı bir bütçe sürecinin kurgulandığı yönündeki eleştiriler anımsatılması üzerine Ağbal, hiçbir şekilde gerçekliği olmayan bir takım açıklama ve değerlendirmeler yapıldığını söyledi.

Ağbal, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemindeki değişime paralel şekilde, Bakanlar Kurulunun bütçe yapma yetkisinin cumhurbaşkanlığı başkanlığındaki hükümet tarafından kullanılacağını ifade ederek, bütçeleri Meclisin yapması ilkesinin korunduğunu, hatta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun yapısının çok daha demokratik bir noktaya getirilerek bütçe hakkının güçlendirildiğini belirtti.

Yeni yıl başladığı halde Bütçe Kanunu'nun kabul edilmemesi halinde mevcut anayasada bir boşluk doğduğunu anlatan Ağbal, yeni anayasada böyle bir durumda Bütçe Kanunu kabul edilene kadar ara dönemde hükümetin ne kadar harcama yapacağına anayasa ile yetki verildiğini kaydetti.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :