Afrika'nın kalkınması "birlik olmaktan" geçiyor

Afrika'nın kalkınması "birlik olmaktan" geçiyor

Tunuslu jeopolitikacı Ben Yaiche: "Afrikalılar güç birliği yaparak ve doğal kaynaklarını doğru kullanarak kalkınabilir"

TUNUS (AA) - Tunuslu jeopolitika uzmanı ve gazeteci Hichem Ben Yaiche, Afrika'nın demografik yapısı ve doğal kaynaklarıyla gelişmiş ülkeler arasına girebileceğini ancak bunun için gücünün farkına varıp el ele vermesi gerektiğini belirtti.

Ben Yaiche, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kıtadaki ülkelerin dışa dönük davranmamaları nedeniyle sahip oldukları potansiyeli kullanamadıklarını ve kalkınmanın beklenilen seviyeye ulaşmadığını söyledi.

Japonya ve Güney Kore gibi savaşın yıkıcılığını yaşamış ülkelerde, sosyal kalkınmayı sağlayacak önemli unsurlardan biri olan eğitime büyük önem verildiğini anlatan uzman, "Afrikalılar güç birliği yaparak ve doğal kaynaklarını doğru kullanarak kalkınabilir. Yıllarca sömürge olmuş kıtanın alışkanlık haline getirdiği içe dönük politikalardan artık vazgeçmesi, bölgeselleşme ve paylaşım faktörlerini uygulamaya başlaması gerekiyor". ifadelerini kullandı.

New African ve African Business dergilerinde editörlük de yapan Ben Yaiche, son dönemde ABD, Avrupa, Çin, Hindistan ve Türkiye gibi uluslararası güçlerin Afrika'ya yatırımlarının arttığına dikkati çekerek, Batı'nın Afrika'ya, Afrika'nın da Batı'ya ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Teknoloji ve globalleşmeyle "aktör ülke" kavramının genişlediğini, soğuk savaş zihniyetinin geride kaldığını kaydeden Ben Yaiche, dünyadaki dengelerin değiştiğini söyledi.

Afrika'nın kendi gücüne güvenmesi gerektiğini de ifade eden Ben Yaiche, "Bu uzun bir süreç olabilir ancak Afrika bir değişime gitmek için her türlü olanağa sahip." dedi.

Geçmişe dayanan sistemin, modern çağa uygulanmasının halklar arasında gelir dengesizliğine neden olduğunu da belirten Ben Yaiche, 60'lı yıllardaki siyasi sistemin bugün de devam etmesinin ülkelerin kalkınmasına engel olduğunu savundu.

- "Afrika, kendi gerçekleriyle yaşamayı öğrenmeli"

Ben Yaiche, Afrika'nın, 2050'de yüzde 70'i gençlerden oluşan 2 milyarlık bir nüfusa ulaşmasının beklendiğini hatırlatarak, "Afrika, kalkınmak için demografik özelliklerine güveniyor ancak bu konuda eğitim, sağlık ve gıda güvenliği alanlarında karşılaşabileceği sorunların çözümü için şimdiden önlemler alması gerekir. Bu süreçler çok uzun sürüyor. Çalışmalara bugün başlandığında sonuçlarını ancak 10-15 yıl sonra görebilirler. Afrika'nın kendi gerçekleriyle yaşamayı öğrenmesi gerekir. Olanaklar ortada. Harekete geçmek için sadece yöntemlerin belirlenmesi kalıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Afrika'nın "ortak dil" arayışında olması gerektiğine de dikkati çeken Ben Yaiche, ortak bir temelde buluşmak, gelişmek ve kalkınmak için gerekli olan sanayileşme sürecinin ele alınacağı daha büyük bir pazara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Kıtadaki terörün temelinin de sosyal sorunlar olduğunu savunan Ben Yaiche, " Afrika'nın en önemli sorunlarından kalkınmadaki eşitsizliğin önüne geçilmek için Afrikalıların 'kapsayıcı bir büyüme vizyonuna sahip olması' gerekiyor. Eğer sorunların temeline gerçekten inilmez ve çözüm üretmek istenmezse terörle mücadelede başarıya ulaşılması mümkün değil." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler