Afrika'dan UCM'ye çağrı

Afrika'dan UCM'ye çağrı

Afrika İstihbarat ve Güvenlik Hizmetleri Komitesi, Afrikalı üst düzey yetkililer için çıkarılan uluslararası tutuklama kararlarının askıya alınmasını istedi

KIGALI (AA) - Afrika İstihbarat ve Güvenlik Hizmetleri Komitesi (CISSA), Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) Afrikalı yetkililere ilişkin verdiği tutuklama kararlarının, kıtadaki barışa ve güvenliğe zarar verdiğini belirterek, kararların askıya alınmasını talep etti.

CISSA, Ruanda'nın başkenti Kigali'de geçen hafta düzenlenen "13. Afrika İstihbarat ve Güvenlik Hizmetleri Komitesi Konferansı"nın ardından yaptığı yazılı açıklamada, UCM hükümlerinin "batılı ülkelerin çıkarlarına göre düzenlendiği" savunularak, mahkemenin Afrikalı üst düzey yetkililer için hükmettiği uluslararası tutuklama kararlarının askıya alınması istendi.

Açıklamada ayrıca, söz konusu kararların, Afrika'daki barışa ve güvenliğe zarar vermekten başka bir işlevi olmadığı ifade edilerek, bu kararların yok sayılacağı ve kıtayı tehdit eden faktörlere karşı mücadelenin sürdürüleceği kaydedildi.

UCM'nin uluslararası tutuklama kararı çıkarttığı Afrikalı liderler arasında, 2003 yılından bu yana iç savaşa sahne olan Sudan'da "insanlığa karşı suç ve savaş suçu" işlemekten yargılanan Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir de yer alıyor. El-Beşir hakkında Darfur'da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği çatışmalarda sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle 2009 ve 2010'da iki tutuklama kararı çıkarılmıştı.

Öte yandan eski Fildişi Sahili Devlet Başkanı Laurent Gbagbo da 2010-2011'de seçim sonrası krizde "insanlığa karşı suç" işlediği gerekçesiyle 2011 yılından bu yana UCM'de yargılanıyor.

Kigali'de 1-6 Ağustos'ta yapılan konferansta terörle mücadele, sınırlar arası suçlar ve insan kaçakçılığı konuları da tartışıldı.

Nijerya'da 2004 yılında oluşturulan ve 51 Afrikalı istihbarat ve örgütü bir çatı altında toplayan CISSA, Afrika Birliğini ve kurumlarını desteklemeyi ve kıtanın karşılaştığı güvenlik sorunlarına çözüm bulmayı amaçlıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler