Afrika'da eş-Şebab örgütüyle mücadele

Afrika'da eş-Şebab örgütüyle mücadele

"AMISOM'a destek veren ülkeler zirvesi" Cibuti'nin başkentinde başladı

CİBUTİ (AA) - Somali'deki eş-Şebab örgütüyle mücadele konulu "Afrika Birliği Barış Gücü'ne (AMISOM) destek veren ülkeler zirvesi", Cibuti'nin başkentinde başladı.

Somali'deki Şebab örgütüyle mücadele yollarının güçlendirilmesi ve AMISOM'un bölgedeki varlığına ilişkin konuların ele alınacağı zirveye, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn katıldı. Diğer üye ülkelerin ise zirveye dışişleri bakanları düzeyinde katıldığı ifade edildi.

Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi Üyesi İsmail Eş-Şarkavi, açılış konuşmasında, örgütle mücadelede AMISOM'a destek veren ülkelerin rolünün önemli olduğunu vurgulayarak, "Şebab'ın varlığının sonlandırılması ve bu bağlamda AMISOM'a bağlı birliklerin örgütle mücadelesine destek verilmesi gerekiyor" dedi.

Somali'de silahlı bir örgüt olarak 2004'te kurulan Şebab, Somali'nin güney ve orta kesimlerinde kontrolü elinde bulunduruyor.

AMISOM öncülüğünde Burundi, Cibuti, Kenya, Etiyopya ve Uganda ordu birliklerinin yer aldığı yaklaşık 20 bin askerle desteklenen Somali ordusu, eş-Şebab başta olmak üzere silahlı grupların denetimindeki bölgeleri geri almak amacıyla operasyonlar düzenliyor. Ayrıca Etiyopya, Afrika Birliği'yle geçen çarşamba barış gücü birlikleri kapsamındaki çalışmalara destek amacıyla 7 askeri tabur ve askeri helikopterler gönderilmesini öngören bir mutabakat zabtı imzalamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :