Afrika kadını siyasette ön sırada

Afrika kadını siyasette ön sırada

Afrika Birliği ile BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin ortak raporundan:- "Afrikalı kadınlar siyasete katılımda gelişmiş ülkeleri geride bırakıyor"- "Her 3 kadından birinin şiddete maruz kaldığı kıtada anneliğe bağlı ölümler ve çocuk gelin oranları yük

ADDİS ABABA (AA) - Afrika ülkelerinin, kadınların siyasete katılımında Fransa, İngiltere ve ABD gibi birçok gelişmiş ülkeyi geride bıraktığı kaydedildi.

Afrika Birliği ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğince 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımlanan "Afrika'da Kadın Hakları" raporunda, Afrika'daki kadın ve kızların durumuna ilişkin araştırma sonuçlarına yer verildi.

Rapora göre, Afrika ülkeleri kadının siyasete ve ekonomiye katılımında dünyanın gelişmiş ülkelerini geride bırakıyor.

Kadınların siyasete katılım oranı Ruanda'da yüzde 63,8 olurken, bu alanda Senegal ve Güney Afrika dünya sıralamasında ilk 10'da bulunuyor.

Afrika kıtasındaki 15 ülkede kadın siyasetçi oranı Fransa ve İngiltere'dekinden daha fazla.

Çoğunlukla işçi ya da girişimci olan, çiftçilikle uğraşan Afrika kadınının kıtadaki ekonomik kalkınmaya katkısı da yüksek. Bazı ülkelerde tarım faaliyetlerinin yüzde 70'i kadınlar tarafından gerçekleştiriliyor.

Ayrıca dünyada en az kadın mahkumun olduğu ülkeler de Afrika kıtasında bulunuyor.

- 2050'de çocuk gelinlerin yüzde 50'si Afrika'da olacak

Öte yandan raporda tüm bu olumlu gelişmelerin yanında Afrika'nın, çocuk gelinler ve kadına yönelik şiddet gibi konularda sınıfta kaldığına dikkat çekiliyor.

Dünyada en fazla çocuk gelinin olduğu 10 ülkeden 9'unun kara kıtada yer aldığı belirtilen raporda, şu anda kıtada 18 yaşından önce evlenen 125 milyondan fazla kadın olduğu vurgulanıyor.

Raporda, bu evliliklerin sıklıkla gelenek, din, kültür ve ekonomik nedenlerle temellendirildiği kaydedilirken, "(18 yaşından önceki evlilikler) Eğer mevcut eğilim devam ederse, 2050 yılında dünyadaki çocuk gelinlerin hemen hemen yarısı Afrikalı olacak." ifadesini yer veriliyor.

- Anneliğe bağlı ölümlerinin yüzde 66'sı Sahra Altı'nda

Raporda ayrıca 2015 yılında anneliğe bağlı ölümlerin yüzde 66'sının Sahra Altı Afrika'da yaşandığı kaydedilirken, bu ölümlerin genelde sağlık hizmetlerindeki yetersizlikten kaynaklandığı vurgulanıyor.

Ergenlik çağında hamile kalanlarda ölüm oranlarının daha yüksek olduğunun altı çizilen raporda, kıta genelinde ölüm oranlarının bu denli fazla olmasına rağmen, bazı ülkelerde de çok ciddi bir iyileşme yaşandığı vurgulanıyor. Buna örnek olarak Ruanda'da 1990'larda 100 bin doğumda bin 30 ölüm yaşanırken, bu rakamın 2015 yılında 390'a gerilemesi gösteriliyor.

- Kadınların yüzde 36'sı şiddet görüyor

Afrika'daki kadınların yüzde 36'sının fiziksel ve cinsel saldırıya maruz kaldığı belirtilen raporda, 6 ülkede henüz kadına yönelik şiddeti önleyici yasal bir önlem olmadığı da ifade ediliyor.

Yasal korumanın bulunmadığı ülkelerin arasında Burkina Faso, Mısır, Mali, Nijer, Fildişi Sahili ve Lesoto sayılıyor. Yine rapora göre, kıtadaki kimi ülkelerde albinolu kadın ve kızlara yönelik bazı inanışların bulunması da bu kişilere şiddet uygulanmasının temelini oluşturuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :