Afrika Birliği Dışişleri Bakanları 29. Dönem Toplantısı

Afrika Birliği Dışişleri Bakanları 29. Dönem Toplantısı

Ruanda'da gerçekleştirilen toplantıda, 17-18 Temmuz'da yapılacak 27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi için tavsiye niteliğinde kararlar alındı- Uluslararası Ceza Mahkemesinden ayrılma meselesini görüşmek üzere Roma Statüsü'ne imza atan 34 üye ülkenin kasım

KİGALİ (AA) - Afrika Birliği Dışişleri Bakanları 29. Dönem Toplantısı'nda, Uluslararası Ceza Mahkemesinden (UCM) ayrılma konusunu görüşmek üzere Roma Statüsü'ne imza atan 34 üye ülkenin gelecek kasım ayında bir araya gelmesi önerisi ortaya konuldu.

Ruanda'nın başkenti Kigali'de gerçekleştirilen toplantının sonuç bildirgesinde, 17-18 Temmuz'da yapılacak 27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi için tavsiye niteliğinde kararlar alındı.

Toplantıya katılan Afrikalı üst düzey bir diplomattan alınan bilgiye göre, toplantıda Afrika Birliğinin UCM'den ayrılma meselesini görüşmek üzere bu mahkemenin temelini oluşturan Roma Statüsü'ne imza atan 34 üye ülkenin gelecek kasım ayında bir araya gelmesi önerisinde bulunuldu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine bu konuyla ilgili bilgi vermesi için Etiyopya Dışişleri Bakanı Tedros Adhanom başkanlığında Afrika Birliği Bakanlar Komitesi oluşturulması tavsiye edildi. Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma'nın yerine yeni başkanın seçileceği Liderler Zirvesi'nde oylamanın gizli yapılması da istendi.

Afrika Birliğinin Filistin meselesinde izlediği tutuma ilişkin ise Yahudi yerleşimcilere ait ürünlerin boykot edilmesi, işgalin son bulması, Filistinli mültecilere geri dönüş hakkının verilmesi ve iki devletli çözüm seçeneğine verilen destek vurgulandı.

Kıta ülkeleri arasında dolaşım kolaylığı serbestliğinin sağlanması için ortak pasaport önerisi hakkında tüm Afrika ülkeleri ile koordineli çalışma yürütülmesi görüşü ön plana çıktı. Ekonomik alanda ise ekonomik entegrasyon sürecinin hızlandırılması ve kişiler ile ticari ürünlerin hareket serbestliğinin sağlanması için Afrika ülkeleri arasında sınırların açılması konularının önemine işaret edildi.

Toplantıda, Arap-Afrika İşbirliği Zirvesi'nin kasım ayında Ekvator Ginesi'nde yapılmasına karar verildi.

Afrika Birliğinin 30-31 Ocak'ta gerçekleştirilen 26. Liderler Zirvesi'nde UCM'den topluca çekilme önerisi gündeme gelmiş ve "UCM, Afrika liderlerini hedef alan seçici bir mahkemedir. Dünyada olan diğer ihlallere çifte standart uygulayıp, Afrika'yı hedef haline getirerek Afrikalı liderleri yargılıyor." değerlendirmesi yapılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :