Afganistan’da “Türk edebiyatında Mevlana” konferansı

Afganistan’da “Türk edebiyatında Mevlana” konferansı

KABİL (AA) - Afganistan’ın başkenti Kabil’de Yunus Emre Enstitüsü tarafından “Türk edebiyatında Mevlana” başlığı altında konferans düzenlendi.Kabil...

KABİL (AA) - Afganistan’ın başkenti Kabil’de Yunus Emre Enstitüsü tarafından “Türk edebiyatında Mevlana” başlığı altında konferans düzenlendi.

Kabil Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türkçe departmanındaki konferansa, Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Ali Sait Akın, Yunus Emre Enstitüsü Afganistan Temsilcisi Ersin Selçuk, Mevlana Uzmanı Adnan Karaismailoğlu, Afgan yazarlar, üniversite öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Yunus Emre Enstitüsü Afganistan Temsilcisi Selçuk, yaptığı konuşmada, Mevlana'nın Türk ve Afgan kültürü arasındaki önemli bir ortak şahsiyet olduğunu belirterek, "Afganistan’ın her bir vatandaşına Mevlana uzmanı diyebiliriz. Mevlana ile ilgili bir konferans düzenlenmesi öğrencilerimizin ve buradaki yazarların isteğiydi." dedi.

Konferansta Mevlana’nın Türkiye’de ne anlam ifade ettiğini anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Selçuk, Kabil’de Türkçe eğitim dışında zaman zaman bu tür faaliyetler de düzenlediklerini ifade etti.

Türkiye’den gelen Mevlana Uzmanı Adnan Karaismailoğlu ise Türkiye’nin asırlar boyunca Afganistan ile bir gönül bağı olduğunu ifade ederek, Afganistan’ın Mevlana’yı kendi baharından çıkmış olan bir dünya büyüğü olarak gördüğünü, bu sahiplenmenin Türk halkı için de sevindirici bir durum olduğunu kaydetti.

1207 yılında Afganistan’ın Belh kentinde dünyaya gelen Mevlana Belh'den ayrıldıktan sonra Bağdat'a oradan da Hac için Mekke'ye gitmiş ve daha sonra Anadolu'ya geçmişti. Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad'ın daveti üzerine 1228 yılında Mevlana Konya'ya gelmiş ve değişik medreselerde ders vermişti, daha sonra da Mevlana kendini tamamen şiire, semaya ve çevresindekileri manevi yönden olgunlaştırmaya vermiş ve 1273 yılında Konya'da vefat etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :