"AEB, Çin ile üyelik görüşmesi yapıyor"

"AEB, Çin ile üyelik görüşmesi yapıyor"

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev: - “Avrasya Ekonomik Birliği (AEB), Vietnam ile serbest ticaret anlaşması imzaladı. Bunun gibi görüşmeler Çin, Güney Kore ve Singapur ile sürdürülmektedir. AEB Hindistan, Mısır, İran ve başka ülkelerle de iş birliği yap

ASTANA (AA) – Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Avrasya Ekonomik Birliğinin Vietnam ile serbest ticaret anlaşması imzaladığını, Çin, Güney Kore ve Singapur ile de görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Kazakistan’a iş ziyareti gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan ile Rusya arasındaki Bölgelerarası İşbirliği 13. Forumu çerçevesinde düzenlenen Kazak-Rus İş Adamları Forumu'na katıldı.

Nazarbayev, burada yaptığı konuşmada, Kazakistan ile Rusya’nın geniş çapta karşılıklı iş birliği yaptığını hatırlatarak, “Bu yılın ilk 6 ayında karşılıklı ticaret hacmi 6 milyar dolar oldu. Bununla birlikte kriz öncesindeki dönemlere göre bu rakamın yüzde 30 oranında azaldığı gözlemleniyor. Böyle dinamik bir takım küresel durumlarla ilişkilidir.” dedi.

Ekonomi alanında ikili ilişkilerin kalkınması için yeni bir ivme kazandırılması gerektiğinin altını çizen Nazarbayev, Kazakistan’da Rusya ile 6 binden fazla ortak şirketin faaliyet gösterdiği ve petrol, kimya, metalürji alanları dahil çok sayıda ikili yatırım projelerinin uygulandığı bilgisine yer verdi.

Nazarbayev, ayrıca Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) alanının genişletilmesine yönelik çalışmaların yapıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

“AEB, Vietnam ile serbest ticaret anlaşması imzaladı. Bunun gibi görüşmeler Çin, Güney Kore ve Singapur ile sürdürülmektedir. AEB Hindistan, Mısır, İran ve başka ülkelerle de iş birliği yapma niyetindedir. Biz bilinçli olarak tüm üretici ve yatırımcılar için ortak oyun kurallarını oluşturuyoruz. Kazakistan ekonomisine yatırım yapacak, Rus iş adamları kendi ülkesindeki gibi koşullarda bulunacaktır. Ülkelerimizin karşılıklı ilgisi Avrupa ile Asya arasında güçlü bir ulaştırma ve lojistik altyapısının oluşturulmasındadır.”

Nazarbayev, ülkesindeki yatırım iklimi ve ekonominin çeşitlendirilmesine yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, ülke ekonomisinin modernleştirilmesi için vergi kolaylıkları ve geniş çaplı özelleştirmenin yanı sıra Astana ve Almatı kentlerinde iki inovasyon kümesinin oluşturulması gibi önlemlerin alındığını söyledi.

Putin ise Kazakistan’ın Rusya'nın stratejik ortağı olduğunu ve iki ülke arasındaki ticari ve yatırım alanındaki ilişkilerin daha da ileri seviyeye çıktığını belirterek, “Kazakistan’da 9 milyar dolar Rus sermayesi birikmiştir. Kazakistan’dan Rusya’ya 3 milyar dolar yatırım yapılmıştır.” ifadesini kullandı.

Madencilik, makine, gemi inşaatının yanı sıra kimya alanlarında ortak projelerin uygulandığını anımsatan Putin, “Bağımsız Devletler Teşkilatı (BDT) bölgesi ülkeleri arasında Kazakistan Rusya’nın ikinci ticari ortağıdır.” dedi.

Putin, küresel krizin nedeniyle düşüş yaşayan karşılık ticaret hacminin iş dünyası sayesinde artırılacağını ifade ederek, yeni projelerin uygulamaya geçmesi için çalışacaklarını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :