Adnan Menderes'in SON SÖZLERİ

Adnan Menderes'in SON SÖZLERİ

Menderes'in idam edilmeden önce yazdığı mektupta yer alan sözleri bu belgede.

Eski başbakanlardan merhum Adnan Menderes'in idamı edilmeden önce kaleme aldığı mektupta yer alan sözlerin yer aldığı daktilo ile düzenlenmiş belge, Kütahya'da bir esnafta bulunuyor.

Menderes son sözlerinde dargın olmadığını ve kendisini infaz edenlere merhamet gösterdiğini belirterek, "Sizin ve diğer zevatın iplerinin hangi efendiler tarafından idare edildiğini biliyorum, onlara dargın değilim. Kellemi onlara götürdüğünüzde, "Adnan Menderes, hürriyet uğruna koyduğu başını 17 sene evvel almadığınız için müteşekkirdir"deyiniz.

İdam edilmek için ortada hiç bir sebep yok. Ölüme kadar metanetle gittiğimi efendinize söyleyebilecekmisiniz" cümlelerine yer verdi.
65 yaşındaki esnaf Mehmet Bacaksız, Menderes'in idam edilmeden önce el yazısıyla kaleme aldığı sözlerini tutanak halinde düzenlendiği belgenin bir suretinin kendisinde olduğunu söyledi.

Bu belgenin daktilo ile yazıldığını eline nasıl geçtiğini hatırlamadığını ifade eden Bacaksız, bu belgenin Ankara'da bulunan müzede sergilenmesi için girişimde bulunacağını anlattı. Bacaksız, Adnan Menderes ile 1958 yılında bir açılış töreninde tanıştığını ve kendisi ile sohbet ettiğini, bu tarihten sonra kendisine büyük bir hayranlık beslediğini bildirdi.

İşte, Adnan Menderes'in son sözlerinin yer aldığı belgenin metni: ''Sizlere dargın değilim, sizin ve diğer zavatın iplerinin hangi efendiler tarafından idare edildiğini biliyorum. Onlara dargın değilim. Kellemi onlara götürdüğünüzde, değiniz ki Adnan Menderes hürriyet uğruna koyduğu başını 17 sene evvel almadığınız için müteşekkirdir. İdam edilmek için ortada hiçbir sebep yok. Ölüme kadar metanetle gittiğimi silahların gölgesinde yaşayan kahraman efendinize acaba söyleyebilecek misiniz? Şunu da söyleyeyim ki milletçe kazanılacak hürriyet mücadelesinde sizi ve efendinizi yine de 1950'de olduğu gibi kurtarabilirdim. Dirimden korkmayacaksınız. Ama şimdi milletle el ele verecek Adnan Menderesin ölümü ebediyete kadar sizi takip edecek ve bir gün sizi silip süpürecektir. Amma buna rağmen merhametim sizlerle beraberdir. İnfaz Saati: 13.27''