Adıyaman'da fırıncıların "bayram taplaması" yoğunluğu

Adıyaman'da fırıncıların "bayram taplaması" yoğunluğu

ADIYAMAN (AA) - Adıyaman’daki fırınlarda bayram geleneği olan "bayram taplaması" yoğunluğu yaşanıyor.Un, şeker, yağ, süt ve yumurta kullanılarak yapılan...

ADIYAMAN (AA) - Adıyaman’daki fırınlarda bayram geleneği olan "bayram taplaması" yoğunluğu yaşanıyor.

Un, şeker, yağ, süt ve yumurta kullanılarak yapılan tatlı türü, bayramda misafirlere ikram edilmek üzere kentteki fırınlarda pişiriliyor.

Taplamanın pişirilmesi için gece boyu mesai yapan fırıncılar yoğunluktan memnun.

Bayram için taplama hazırlayan Arife Çinik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her bayram tatlı yerine taplama yaptıklarını, bu taplama geleneğinin annelerinden ve ninelerinden kaldığını söyledi.

Bayram taplamasının her evde yapıldığını söyleyen Çinik, şöyle konuştu:

"Bizim için bayram denilince önce taplama aklımıza gelir, bayram taplamasını sevmeyen yoktur. Eğer bir evde bayramda taplama yapılmazsa büyük bir eksiklik olur, durumu müsait olmayıp yapamayanlar ise fırınlardan satın alır. Taplamayı herkes yapar, bunun zengini veya fakiri olmaz. Çok malzemesi yoktur ama kokusu ve tadı çok güzeldir. Eskiden beri ana malzemesi hep aynıdır. Un, şeker, yağ, süt ve yumurtadır, bazen şekerli yapmayanlar da oluyor. Üzerine yumurta akı yerine doğada topladığımız sarımsı bir bitki var. Onu toplayarak eziyoruz, ıslattıktan sonra süzgeçten geçirip üzerine yumurta akı yerine sürüyoruz. Bu ona güzel bir koku veriyor ve ömrünü uzatıyor."

Yaklaşık 30 yıldan beri fırıncılık yaptığını belirten Mustafa Çınar ise taplamanın Ramazan ve Kurban bayramlarının olmazsa olmazı olduğunu ifade etti.

Son 10 günden beri hiçbir akşam eve gidemediklerini aktaran Çınar, "Sabahlara kadar taplama pişiriyoruz. Hamur şeklinde gelen sonra ateşte nar gibi pişen taplamayı hazırlamak bize mutluluk veriyor" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :