Adıyaman'da bademleri "don" vurdu

Adıyaman'da bademleri "don" vurdu

Kahta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Can: - "Adıyaman genelinde yaşanan dondan dolayı ürün kaybı yaklaşık yüzde 80’nin üzerindedir"- Kahta Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Yıldırım: - "Badem üretimi ile ilgili en büyük sorunumuz don olayı

ADIYAMAN (AA) - Adıyaman'ın Kahta ilçesinde hava sıcaklarının düşmesiyle badem ağaçlarını don vurdu.

İlçede Meteoroloji müdürlüğünce yapılan uyarılar sonucunda kentteki badem üreticileri don tehlikesini önlemek için bir hafta boyunca bahçelerinde sabahlara kadar ateş yakarak donu önlemeye çalıştı.

Kahta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fahri Can, badem bahçelerinde yaptığı incelemenin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçilerin zararının tespitini yapmak için ekipler halinde saha çalışmalarında olduklarını söyledi.

Çiftçilerin son günlerde arazilerde geceleri ateş yakarak don olayını önlemek için yoğun çaba sarfettiğini anımsatan Can, buna rağmen bunun önüne geçemediklerini dile getirdi.

Çiftçilerin yanlarında olduklarını vurgulayan Can, "Elimizdeki son verilere göre Adıyaman genelinde yaşanan dondan dolayı ürün kaybı yaklaşık yüzde 80’nin üzerindedir. Bu durum hem bizleri hem de üreticilerimizi büyük üzüntüye sevk etmiştir. Umuyoruz yetkililer, sunacağımız raporlar dahilinde üreticilerimizi sahipsiz bırakmayacaktır." diye konuştu.

Kahta Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Sena Yıldırım da badem üretim alanı bakımından Türkiye’de il bazında Adıyaman’ın 28 bin dekar ile Türkiye birincisi olduğunu ifade etti.

Yıldırım, üç gece boyunca yaşanan dondan dolayı çiçeklerinin yüzde 80'nin zarar gördüğünü aktararak, şu değerlendirmede bulundu:

"Badem üretimi ile ilgili en büyük sorunumuz don olayıdır. Çiçekleri açıp baktığımızda embriyolarının simsiyah olduğunu görmekteyiz. İlçe olarak yaşanan bu zararın Tüm ülkeyi etkilemektedir. Yaptığımız araştırmalar neticesinde donla mücadelenin en etkili yöntemin rüzgar türbinleri ile yapıldığını öğrendik. Fakat maliyeti çok yüksek olduğundan dolayı bizler sadece ateş yakarak önlem almaya çalıştık ve maalesef başarılı olamadık."

Göçeri köyünde bademcilik yapan Abdullah Taylan da yaklaşık 4 bin kök badem ağacının dondan dolayı büyük zarar gördüğünü belirtti.



Adıyaman'da bademleri "don" vurdu

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :