"Adım Adım Bab-ı Ali Turu" düzenlendi

"Adım Adım Bab-ı Ali Turu" düzenlendi

Sirkeci Tren Garı'nda başlayan etkinlik Çemberlitaş Basın Müzesi'nde son buldu

İSTANBUL (AA) - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kültür Sanat Komisyonu, "Adım Adım Bab-ı Ali Turu" düzenledi.

Sirkeci Garı önünde sabah saatlerinde başlayan etkinlik öncesi AA muhabirine açıklamada bulunan komisyon başkanı Fahri Aral, eski Bab-ı Ali'nin tekrar gündeme gelmesini istediklerini söyledi.

Aral, Cağaloğlu'nun günümüzde de Bab-ı Ali'den izler taşıdığını belirterek, "Osmanlı'ya uzanan eski Bab-ı Ali'den izler hala var. Fakat çok az. Biz cemiyet olarak bunları genç arkadaşlara, genç gazetecilere, basın yayın öğrencilerine göstermek istiyoruz. Amacımız bu. Babı-Ali ruhu yaşıyor mu, ona bakmamız lazım. Bu turları da onun için düzenliyoruz." dedi.

Etkinliğin 5 yıldır yapıldığını dile getiren Aral, "Biraz eskiyi hatırlamak, biraz da gerçek basın bilinci oluşturmak için bu turları yapıyoruz. Genellikle basın yayın öğrencileri ve genç gazeteciler ile bazen de eski İstanbul sakinleri ilgi gösteriyor. Çünkü bir yanıyla eski İstanbul'un kaybolan yüzünü de göstermek istiyoruz. Bu tura Sirkeci'den başlayacağız. Sirkeci Garı biliyorsunuz 19. yüzyılın sonlarında, Alman bir mimar tarafından inşa edildi. Bu şekilde mimari özelliklerini de turlarda anlatıyorduk ama bu gezide daha çok basınla ilgili şeyleri öne çıkaracağız."

Tur kapsamında Anadolu Ajansı, Ahmet İhsan Matbaası, İhsan Kıraathanesi, Hilmi Kitabevi, Tan Gazetesi, Osmanbey Matbaası ve Tercümanı Hakikat'ın daha önce bulundukları yerlerin de aralarında olduğu 100'den fazla mekan, Aral ile Eray Canberk'in rehberliğinde gezildi.

Çemberlitaş Basın Müzesi'nde son bulan etkinlik dolayısıyla ayrıca Sultan Mahmut Türbesi'ndeki gazeteci Agah Efendi, Muallim Naci, Hasan Fehmi ve Ahmet Samim'in kabirleri de ziyaret edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :