"Adaletin gerçekleştiğini söyleyemiyoruz"

"Adaletin gerçekleştiğini söyleyemiyoruz"

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay:- "(Soma'daki maden faciası davasındaki karar) Verilen kararın kamu vicdanını rahatlattığını, adaletin gerçekleştiğini söyleyemiyoruz. Bu kararın üst mahkemece kamu vicdanını rahatlatacak bir şekilde düzeltileceğine inan

ANKARA (AA) - Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Soma'daki maden faciası davasındaki karara ilişkin, "Verilen kararın kamu vicdanını rahatlattığını, adaletin gerçekleştiğini söyleyemiyoruz. Bu kararın üst mahkemece kamu vicdanını rahatlatacak bir şekilde düzeltileceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Atalay, Soma'daki maden faciası davasında açıklanan mahkeme kararına ilişkin, Türk-İş Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada, 13 Mayıs 2014'de Soma'da Türkiye'nin en büyük maden faciasının yaşandığını ve 301 maden işçisinin şehit olduğunu hatırlattı.

Soma'da gerçekleşen facianın, nedenleri ve sonuçları değerlendirildiğinde bunun bir "kaza değil, iş cinayeti" olduğunu defalarca ifade ettiklerini aktaran Atalay, "Bu iş kazası/cinayetinin ardından açılan kamu davası sürecinde de mahkemece yapılan keşifler, dinlenen tanıkların beyanları, meydana gelen bu olayın tedbirsizliğin, dikkatsizliğin çok ötesinde bir iş olduğunu, kasıt derecesinde ağır bir ihmalin varlığını açıkça ortaya koymuştur." değerlendirmesinde bulundu.

Facianın üzerinden dört yıldan fazla bir zaman geçtikten sonra davanın karara bağlandığına işaret eden Atalay, şunları kaydetti:

"Sorumlu olarak tespit edilenlere verilen cezalar açıklanınca, olayın büyüklüğü ile verilen cezaların ağırlığı arasında orantısızlık olduğu, cezalandırmada kasıt unsurlarının gözardı edilerek taksirli hareketlerden dolayı ceza verildiği ortaya çıkmıştır. Biz ilk günden beri bunun bir iş cinayeti olduğunu, sorumluluğu bulunanların bu kapsamda yargılanmaları gerektiğini belirttik. Bu nedenle verilen kararın kamu vicdanını rahatlattığını, adaletin gerçekleştiğini söyleyemiyoruz. Bu kararın üst mahkemece kamu vicdanını rahatlatacak bir şekilde düzeltileceğine inanıyoruz."

Atalay, facia sonrasında açılan davanın, olumsuz çalışma koşullarını, iş güvenliği alanındaki çok büyük ihmalleri, çalışma şartlarının acımasızlığını, taşeron sisteminin neden olduğu olumsuzlukları gündeme taşıdığını belirterek, "Buna rağmen, facia sonrasında her ne kadar iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında ve çalışma şartlarında birtakım düzenlemeler yapılmış olsa da maalesef işçi sağlığı ve güvenliği alanındaki olumsuzluklar halen sürmektedir. Kamu vicdanının rahatlaması için insan ve çalışana değer veren, insana yakışır çalışma ve yaşama şartlarını başta madenler olmak üzere tüm iş yerlerinde hayata geçiren bir anlayış egemen olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve faciaya ilişkin 5'i tutuklu toplam 51 sanığın yargılandığı davada, Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 15 yıl, genel müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, işletme müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay, teknik müdür İsmail Adalı 22 yıl 6 ay, teknik nezaretçi Ertan Ersoy 18 yıl 9 ay hapisle cezalandırılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :