Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan son dakika kira artış düzenlemesi açıklaması!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan son dakika kira artış düzenlemesi açıklaması!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan son dakika açıklamalar.. Bakan Bozdağ, "Kira artış miktarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2023'e kadar uygulanacak ve geçici bir düzenleme, uzatılması söz konusu değil" dedi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TGRT Haber canlı yayınında gündemdeki konularla ilgili soruları cevapladı.

Bakan Bekir Bozdağ 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak kira zam oranı düzenlemesi ile ilgili olarak, "Kira artış miktarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2023'e kadar uygulanacak ve geçici bir düzenleme, uzatılması söz konusu değil" dedi.

Yapılan düzenleme ile birlikte kiracının ve ev sahibinin haklarının korunduğunu söyleyen Bakan Bozdağ, "Evden çıkma riskini önlemek ve kiradaki fahiş fiyatı durdurmak adına böyle bir adım attık" ifadelerini kullandı.

Bozdağ, kira sözleşmeleriyle ilgili düzenleme konusunda şunları söyledi: Türkiye bir hukuk devleti. Sözleşme hürriyeti esastır. Mülkiyet üzerinde herkesin dilediği gibi bir tasarruf yapma hakkı vardır. Zaman zaman bazı düzenlemeler yapılarak bunlarla ilgili sınırlama getirilme olabilir. Geçmişte de oldu. Kira düzenlemesi geçici bir düzenleme. Borçlar kanuna eklenen geçici madde. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar uygulanacak. Kira artışını yüzde 25 ile sınırlandırılacak. Sadece meskenlerde yapılabilecek. Devam eden kira sözleşmelerinde bu uygulama yapılacak ve yüzde 25'in üzerinde yapılmasının önüne geçilecek. Üstünde bir rakam olamayacak.

Düzenleme kamuoyunda olumlu tepki aldı. Muhalefetin eleştirileri samimi değil. Anayasa Mahkemesi'ne CHP bunu taşıyabilir. Eğer samimi iseler bu yol açık. Anayasa Mahkemesi bunu değerlendirir. Bence bunu CHP taşımayacaktır. Böyle tedbir almak gerekiyorsa bu makulde kalmak hem ev sahibi hem de kiracının hukukunu koruyor. Devam eden kira sözleşmeleri ile ilgili bir düzenlemedir bir kez daha altını çiziyorum.

KİRA SEVİYESİ YÜKSELİR Mİ?

Kira sözleşmesi ilk defa kiraya verenler bakımından serbest bir sözleşmedir. Tarafların rızasına göre yapılır. O noktada bizim itirazımız olmaz. Beklenti fahiş fiyat yapılması karşısında alınan bir tedbirdir. İhtimaller üzerinden senaryolar üretilebilir. Bunlar ayağa basan ihtimaller değil. Bu düzenleme yapılırken hepsi büyük bir şekilde konuşuldu. Değerlendirme sonucunda böyle bir karar alındı. Zaman içerisinde göreceğiz. Hem ev sahibi hem de kiracının hukukunu koruyoruz.

"7'Lİ MASADA OTURAN KİŞİLER KENDİ CUMHURBAŞKANI ADAYLARININ KAYYUMU OLARAK GÖRÜYORLAR. KUKLA GİBİ OTURTACAKLAR"

Cumhur İttifakı'nın adayının belli olduğu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk turda seçimi kazanacağına inandığını söyleyen Bozdağ 6'lı masaya tepki gösterdi. HDP'nin de aslında 6'lı masada olduğunu ve bundan dolayı 7'li masa olduğunu ifade eden Bozdağ, 7'li masanın cumhurbaşkanı olarak bir kukla aradığını ve sözlerinden çıkmayacak bir isim bulmakta zorluk çektiğini söylerken "7'li masada oturan kişiler kendilerini kendi Cumhurbaşkanı adaylarının kayyumu gibi görüyorlar" dedi.

Kimin cumhurbaşkanı olamayacağına dair bir sürü açıklama olduğuna işaret eden Bozdağ, "Peki bu dediğiniz nitelikleri taşıyan isim kim? Herkesin kafasında ayrı bir isim. Eğer ismi açıklarlarsa masa dağılabilir. Ama bence Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları ile birlikte fiilen adaylığını ilan etmiş durumda. Bence kendi adaylığını masadaki isimlere zorluyor. Cek ve cak ile tekrarlamaktan vatandaş usandı. Adayın ismi üzerinden tartışmaktan çekindiklerini düşünüyorum. 7'lı masada oturan kişiler kendi cumhurbaşkanı adaylarının kayyumu olarak görüyorlar. Kukla gibi oturtacaklar. Bunlar Türkiye'yi yönetmeye özgür bir cumhurbaşkanı adayı aramıyorlar. Onlar ne derse itaat edecek güdecek birilerini arıyorlar. Türkiye'nin vatandaşları 7 kişinin güdüleceği bir cumhurbaşkanı seçmeyecektir. Cumhurbaşkanımız bu seçimi ilk turda kazanacaktır. Türkiye'de başbakanlık yok sayın Akşener talip" diye konuştu.

Katıldığı TGRT Haber canlı yayınında soruları cevaplayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Fiyatları artırmak isteyen kötü niyetli kişilere karşı cezai tedbirler alınıyor, alt ve üst sınırlar artırılıyor böylelikle tutuklama yasağı kapsamı dışına çıkarılmış olacak.

  • Uzlaştırma kapsamını genişleteceğiz. Mevcut suçlardan daha fazla, cezası daha yüksek bazı suç tiplerini de bu kapsama alacağız.

  • AİHM’in kararlarına uymayı taahhüt eden ülkelerin uyma oranına baktığımızda Türkiye yüzde 89,3’le en yüksek oranda uyan ülke.

  • Avrupa Parlamentosu’nun veya her hangi bir örgütün Türk yargısına şöyle karar ver demeye hakkı yoktur. Türk yargısı bağımsız ve tarafsızdır.

  • Kim sandıkta hile yapılıyor diyorsa, bunlar seçimi kaybedeceklerine inandıkları için şimdiden mazeret üretiyorlar.

  • 6’lı 7'li masada ismi konuşmuyorlar. İsmi konuşmaya başlayınca masa dağılabilir, çatlayabilir, bambaşka olabilir çünkü herkesin kafasında ayrı bir isim var.

  • Bu masanın ortaya koyacağı aday kukla olacak..

  • Şu anda Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) en ağır cezalar kadına karşı işlenen suçlara verilmektedir. İstanbul Sözleşmesi yürürlükten kalktı diye bu cezalar TCK’dan kalkmadı aynen uygulanıyor.

  • İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılması Anayasa’mıza da yasamıza da uygundur. Bunun aksini iddia etmek yasaları çarpıtmaktır, bilmemektir.

(ayrıntılar geliyor)

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum