Adalar'daki karantina olayı

Adalar'daki karantina olayı

Bu yılın ilkbahar kontrollerinde hiçbir atta ruama rastlanılmazken, bin 176 atın sağlık kontrolünden geçirildiği sonbahar taramasında ise ruam hastalığı tespit edilen 18 atın itlaf edildiği öğrenildi

İSTANBUL (AA) - Adalar'da atlarda görüldüğü ifade edilen ruam hastalığı ile ilgili, bu yılın ilkbahar kontrollerinde hiçbir atta ruama rastlanılmazken, bin 176 atın sağlık kontrolünden geçirildiği sonbahar taramasında ise ruam hastalığı tespit edilen 18 atın itlaf edildiği öğrenildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 7 Kasım 2016'da Hayvan Sağlık Zabıta Komisyonu toplantısında Adalar'da görülen ruam hastalığı nedeniyle karantina uygulamasına karar verildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Hayvan Hastalıkları Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi'ne göre Adalar'da ilkbahar ve sonbahar aylarında yapılan ruam taramalarında karantina uygulanmadan önceki yılda tespit edilip itlaf edilen atların sayısı 2015 yılı sonbaharında 120 oldu. 2016 yılı ilkbaharında 125, karantinadan sonra 2016 yılı sonbaharında 20 ruam vakası tespit edildi.

Bu yılın ilkbahar kontrollerinde hiçbir atta ruama rastlanılmazken, bin 176 atın sağlık kontrolünden geçirildiği sonbahar taramasında ise ruam hastalığı tespit edilen 18 at itlaf edildi.

İlçede 2 yıl üst üste ruam hastalığı görülmeyene kadar karantina uygulaması devam edecek.

Öte yandan ruam hastalığı dışındaki rutin denetimlerin mutat bir şekilde yapıldığı ilçede, son 6 ay içinde atlara kötü muamele, zayıf atın koşulması gibi sebeplerden dolayı 25 faytoncuya yasal işlem uygulandı.

İlçeye kaçak yollarla at getiren 41 faytoncuya da 5996 sayılı kanun gereğince yasal işlem yapılacak.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :