Açlık ve yoksulluk sınırında rekor artış: Yeni rakamlar açıklandı

Açlık ve yoksulluk sınırında rekor artış: Yeni rakamlar açıklandı

Türkiye İstatistik ve Araştırma Kurumu (TÜRK-İŞ), 2024 yılının ocak ayına ait açlık ve yoksulluk sınırı araştırma sonuçlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre, temel yaşam maliyetleri rekor seviyede artarak ekonomik zorlukları gözler önüne seriyor.

TÜRK-İŞ, Türkiye genelinde yaşanan ekonomik zorlukları değerlendirmek amacıyla her ay düzenlediği açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının ocak 2024 sonuçlarını açıkladı. Araştırma, 4 kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamak için yapması gereken harcamaları ve genel yaşam maliyetini içeriyor.

Buna göre, sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme için gereken aylık gıda harcaması tutarı 15 bin 48 liraya yükseldi. Ayrıca, gıda harcamaları ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcamaların bulunduğu yoksulluk sınırı ise 49 bin 19 liraya çıktı. Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" ise aylık 19 bin 630 lira olarak belirlendi.

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcamalarındaki artış, bir önceki aya göre yüzde 4,27 oranında gerçekleşti. Son 12 ay itibariyle gıda harcamalarındaki değişim oranı yüzde 69,76 olurken, 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 79,44 olarak hesaplandı.

Gıda fiyatlarındaki artışın öne çıkan noktalarından biri et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller grubu oldu. Balık fiyatlarında özellikle dikkat çeken bir artış yaşanarak, en fazla tüketilen hamsinin kilogram fiyatı 120 liraya kadar yükseldi. Ayrıca, ekmek fiyatında da artış gözlemlendi; Ankara'da 200 gramlık ekmek 8 lira olarak belirlendi, bu da ailenin sadece ekmek harcamasında 105 liralık bir artış anlamına geliyor.

Tahıl grubunda ise sınırlı bir artış meydana gelirken, marketlerde ürün çeşitliliğinde azalma tespit edildi. TÜRK-İŞ'in açıkladığı veriler, ülkedeki ekonomik sıkıntıların giderek arttığını ve temel yaşam maliyetlerinin büyük bir hızla yükseldiğini gösteriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.