Açlık grevindeki "Filistinli tutuklulara" destek gösterisi

Açlık grevindeki "Filistinli tutuklulara" destek gösterisi

FHKC Merkez Komite üyesi Kaabi:"İsrail hapishanelerindeki durum çok riskli. Sürekli kötüye gidiş, esirlerin hayatlarının gerçek bir tehditle karşı karşıya gelmesi halinde bir patlamaya yol açabilir"

GAZZE (AA) - Gazze Şeridi'nde çok sayıda Filistinli, İsrail'in idari tutukluluk uygulamasına tepki olarak açlık grevi yapan Filistinlilerle dayanışmak amacıyla gösteri düzenledi.

Sol eğilimli Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) tarafından açlık grevindeki Filistinlilerle dayanışmak için Gazze'deki Uluslararası Kızılhaç Örgütü önünde düzenlenen gösteriye çok sayıda kişi katıldı.

Gösteride konuşan FHKC Merkez Komite üyesi Allam el-Kaabi, İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinli tutukluların kahraman mücadelelerinde her türlü desteği hak ettiğini söyledi.

Uluslararası insan hakları kurumlarını açlık grevi yapan kişilerin kurtarılması için harekete geçmeye ve idari tutukluluk uygulamasını sonlandırmak için İsrail'e baskı yapmaya çağıran Kaabi, "İsrail hapishanelerindeki durum çok riskli. Sürekli kötüye gidiş, esirlerin hayatlarının gerçek bir tehditle karşı karşıya gelmesi halinde patlamaya yol açabilir." dedi.

Ulusal ve İslami Güçler Komitesi adına konuşan Hamas Hareketi sözcüsü Abdullatif el-Kanuu da İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular konusunun tüm direniş gruplarının öncelikleri arasında yer aldığını ifade etti.

İsrail makamları, haziran ayında 14,5 yıllık mahkumiyeti sona eren FHKC mensubu Bilal Kayid hakkında 6 ay idari tutukluluk kararı vermiş, Kayid de 15 Haziran'da kararı protesto için açlık grevine başlamıştı. Kayid'e destek vermek için İsrail hapishanelerindeki bazı Filistinliler 17 Temmuz'da açlık grevine girmişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :