Açlık grevindeki Filistinli tutuklu gazeteci

Açlık grevindeki Filistinli tutuklu gazeteci

Filistinli gazeteci Kıyk'ın sağlık durumu kritik aşamaya girdi

RAMALLAH (AA) - İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto amacıyla açlık grevi yapan Filistinli tutuklu gazeteci Muhammed el-Kıyk'ın sağlık durumunun kritik aşamaya girdiği bildirildi.

Ramallah'taki Filistinli Gazeteciler Sendikası binası önünde basın toplantısı düzenleyen Kıyk'ın eşi Feyha Şeleş, 32 gündür açlık grevindeki eşinin zayıf ve güçsüz düştüğünü ve sağlık durumunun kritik aşamaya girdiğini söyledi. Eşinin geçen hafta 2 defa bayıldığını aktaran Şeleş, Kıyk'ın sağlık kontrolünden geçmeyi reddetmesi nedeniyle grevin bedenine ne ölçüde zarar verdiğini bilmediklerini kaydetti.

Şeleş, İsrail makamlarının, sağlık durumunun kötüleşmesine rağmen Kıyk'ı sol eli ve sağ ayağından yatağa bağladığını kaydederek, Arap Gazeteciler Federasyonu ile Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'ndan konuya el atmalarını istedi.

Gazeteciler Sendikası Genel Sekreterliği üyesi Ömer Nezzal ise Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'nun İsrail'den Kıyk'ın serbest bırakılması talebinde bulunduğunu ifade etti. Nezzal, İsrail hapishanelerindeki 7 gazetecinin idari tutukluluğunun devam ettiğini söyledi.

Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Filistinli gazeteci Kıyk, 21 Kasım 2015'te İsrail askerleri tarafından gözaltına alınmış, bir ay sonra hakkında 6 ay idari tutukluluk kararı çıkarılmıştı.

Protesto amacıyla 94 gün açlık grevi yapan ve Mayıs 2016'da serbest bırakılan Kıyk, 16 Ocak'ta tekrar gözaltına alınmıştı.

İsrail, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

İsrail makamları, sağlık durumu kötüleşen Kıyk'ı önceki gün Assaf HaRofeh hastanesi'ne kaldırmıştı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :