Acil çağrılara daha hızlı yanıt verilecek

Acil çağrılara daha hızlı yanıt verilecek

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü ile ASELSAN iş birliğiyle yürütülen 112 Acil Çağrı Merkezi Projesi'nin hayata geçirildiği il sayısı 33'e çıkıyor - Projenin ülke çapında yaygınlaştırılması, acil yardım numaralarının tek numarada toplanması

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü ile ASELSAN arasında imzalanan sözleşmeyle acil yardım numaralarının tek numarada toplanmasına yönelik çalışmaların kapsamı genişletiliyor.

2008 yılında imzalanan ve teslimatları 2010'da tamamlanan Antalya ve Isparta'daki pilot uygulamaların başarısı üzerine 112 Acil Çağrı Merkezleri Projesi'ni ülke çapında yaygınlaştırma faaliyetlerine hız verildi.

Bu kapsamda 2012'de yapılan ihale ile Afyonkarahisar, Aksaray, Burdur, Denizli, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Mersin ve Niğde projeye dahil edildi ve 2013 yılı içinde sistemler faaliyete geçirildi.

Daha sonra 25 Temmuz 2014'te 13 yeni ili kapsayan sözleşmeyle Ankara, Aydın, Düzce, Hatay, Kahramanmaraş, Kütahya, Kocaeli, Manisa, Muğla, Sivas, Balıkesir, Yalova ve Yozgat, projeye dahil edildi.

Genel Müdürlük ile ASELSAN arasında son olarak proje kapsamında 64 milyon 900 bin lira tutarındaki "Yeni Nesil 112 Acil Çağrı Merkezi Projesi Altyapı Kurulumu İşi Sözleşmesi" imzalandı.

Proje ile Ankara, Amasya, Bilecik, Bolu, Bursa, İzmir, Nevşehir, Sakarya ve Uşak'ta 112 Acil Yardım altyapısı faaliyete geçirilecek. Böylece, sistemin uygulandığı il sayısı 33'e yükselmiş olacak.

Yeni aşama kapsamında 8 ilde valilikler tarafından inşa edilen çağrı merkezlerinde ve veri merkezi olarak faaliyet gösterecek Ankara 112 Kampüsü'nde yazılım, veri merkezi, ses ve telekom altyapısı ve telsiz anten kulesi kurulumu ile inşaat ve tesisat altyapısına yönelik çalışmalar yapılacak.

Projenin Türkiye çapında yaygınlaştırılması, acil yardım numaralarının tek numarada toplanması, sağlık, emniyet, jandarma ve itfaiye gibi farklı kurumların tek çatı altında koordineli çalışarak acil yardım hizmetlerinin hızlı ve etkin biçimde verilmesine yardımcı olacak.

Sistem, emniyet, jandarma, sağlık ve itfaiye gibi birimlerin çağrı merkezi mantığı ile kendilerine bağlı sabit ve hareketli ekiplere, ses ve veri transferini eş zamanlı yapabilmesine olanak sağlayacak.

Projenin son aşamasının yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

- Sistemin sunduğu olanaklar

ASELSAN tarafından geliştirilen sistemle 112 hattına gelen çağrıların, santral çalışanları aracılığı ile görevli uzman kurum operatörlerine (sağlık, itfaiye, emniyet, jandarma) dağıtılması, çağrıların bilgisayarlarda çalışan yazılımlar ile karşılanması, görüşmelerin kaydedilmesi, şehirlerin sayısal haritaları üzerinden adres araması yapılması, hareketli birimlerin anlık takip edilmesi sağlanıyor. Ayrıca, çağrı merkezi ile kurum alt birimleri (ambulanslar, mobil ekipler, karakollar) arasında bilgi paylaşımında bulunulabiliyor.

Modüler olarak tasarlanan sistemde kullanıcı istekleri göz önünde bulundurularak gerekli modifikasyonlar yapılabiliyor. Sistemin diğer iletişim şebekelerine entegre edilebilir yapısı ile hem çağrı alış şekillerinde çeşitlilik hem de olaylara müdahalede etkinlik sağlanıyor.

Güçlü altyapısı sayesinde sistem, kullanıcı istekleri ile şekillenecek yeni gereksinimleri de karşılama kapasitesine sahip bulunuyor.

Sabit hatlardan gelen aramalar, noktasal olarak sayısal harita üzerinde tespit ediliyor. GSM operatörleri üzerinden gelen acil yardım çağrılarında olay yeri saptanarak, arama yapılan bölge taralı alan olarak harita üzerinde gösteriliyor. Tespit edilen olay yeri, görev yazılımları kullanılarak mobil birimlere sistem üzerinden aktarılıyor. Mobil birimlerin ekranlarına anlık düşen yer bilgisiyle, olaya hızlı tepki verilmesine ve doğru biçimde müdahale edilmesine imkan sağlanıyor.

112 Acil Yardım merkezlerinin yurt çapında yaygınlaştırılması ve acil yardım çağrılarının tek çatı altında toplanmasıyla, acil durumlarda hızlı ve koordineli şekilde tüm kurumların müdahalesine olanak verilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :