Acemi işçiler için sanal yardımcı üretti

Acemi işçiler için sanal yardımcı üretti

Ankaralı bir Ar-Ge firması, endüstriyel üretim amaçlı cihazların nasıl kullanılacağını işin yapıldığı anda öğrenilmesine olanak tanıyan yazılım geliştirdi- Yazılım sayesinde, kullanma kılavuzunu okumaya gerek kalmadan cihazların çalışma ve bakım özellikle

ANKARA (AA) - ERDAL ÇELİKEL - Ankaralı bir Ar-Ge firması, endüstriyel üretim amaçlı cihazların nasıl kullanılacağını işin yapıldığı anda öğrenilmesine olanak tanıyan yazılım üretti.

Hacettepe Teknokent'te çalışmalarını sürdüren Simtek firmasının Genel Müdürü Gül Meltem Kulalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, endüstriyel üretimi gerektiren sektörlerde çalışan işçilerin oldukça karmaşık cihazlar kullandıklarını söyledi.

Çalışanların sürekli iş değiştirmelerinden dolayı fabrikalarda insan sirkülasyonunun fazlalaştığını kaydeden Kulalı, bu yüzden artırılmış gerçeklik yöntemini kullanarak meslek içi eğitimin işin yapıldığı anda verilmesini sağlayan sistemler üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

Kulalı, ürettikleri yazılımın, cihazların nasıl kullanılacağının ve bakımlarının ne şekilde yapılacağının iş yapılırken öğrenilmesini mümkün kıldığını ifade ederek, "Yazılım, karmaşık işlemlerin kolayca yapılmasını sağlayan sanal bir yardımcı olarak düşünülebilir." dedi.

- "Kullanma kılavuzunu sanal hale getirdik"

Sistemin işin yapıldığı anda kullanılmasının avantajlarını da anlatan Kulalı, "Bakım kitapları karmaşıktır. Bir sürü şeyi okumanız ve kitaba bakarak çalışmanız gerekir. Yazılım, bu tip durumları ortadan kaldırarak, cihazın nasıl kullanılacağını işin yapıldığı anda gösteriyor. 'Şimdi şu düğmeye basacaksın, şunu kontrol edeceksin' gibi işlemler açık bir şekilde tek tek anlatılıyor." diye konuştu.

Söz konusu işlemlerin artırılmış gerçeklik gözlükleriyle ya da tablet bilgisayarlar yardımıyla da yapılabildiğini kaydeden Kulalı, dünyada bu konuda önemli çalışmalara imza atıldığını ancak üretilen ürünlerin endüstriyel üretim ortamında kullanılmak üzere tasarlanmadığını belirtti.

- "İşçinin fazla bir şey bilmesine gerek yok"

Yazılım her şeyi tarif ettiği için cihazı kullanan kişinin çok fazla şey bilmesine gerek olmadığına dikkati çeken Kulalı, "Böylece fabrika sahibi başka bir birimde çalışan elemanını da işin başına yerleştirebiliyor." ifadesini kullandı.

Kulalı, endüstride kullanılan cihazların geçmişe göre daha karmaşık hale geldiğini ve bu cihazlara ilişkin bilgileri taze tutmanın zorlaştığını dile getirerek, yazılımın bu anlamda kullanıcıların işlerini kolaylaştırdığına dikkati çekti.

Artırılmış gerçeklik yazılımlarının dünyadaki başarılı örneklerinin çok az olduğuna işaret eden Kulalı, "Kullanma kılavuzunu sanal hale getirip cihazla üst üste bindiriyoruz." dedi.

Yazılımı yurt dışına pazarlamayı da düşündüklerini kaydeden Kulalı, "Biz hem benzer ürünlerin dışarıdan Türkiye'ye gelmesini engellemeye çalışıyoruz hem de ihracatı hedefliyoruz. Diğer ülkeler zaten bu konuda bizden daha iyi konumda değiller." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :