ABD'nin Yemen'deki El-Kaide operasyonları Trump döneminde hız kazandı

ABD'nin Yemen'deki El-Kaide operasyonları Trump döneminde hız kazandı

ABD'nin yeni Başkanı Trump göreve geldiği günden bu yana Yemen'deki El-Kaide hedeflerine Obama'nın 8 yılda yapmadığı kadar operasyon yaptı- El- Kaide uzmanı, araştırmacı-yazar Cemehi:"ABD'nin El-Kaide'ye yönelik operasyonlarındaki dönüşüm ile terörle müca

SANA (AA) - ZEKERİYA EL-KEMALİ - ABD Başkanı Donald Trump , Yemen'deki El-Kaide hedeflerine selefi Barack Obama'nın yönetimde kaldığı (2008-2016) iki dönem boyunca yapmadığı kadar operasyonu göreve geldiği 20 Ocak 2017'den bu yana geçen ilk 100 gün içinde gerçekleştirdi.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan El- Kaide uzmanı, araştırmacı-yazar Said el-Cemehi, Trump'ın göreve geldiği 20 Ocak'tan bu yana ABD ordusuna ait insansız hava araçlarının (İHA), Yemen'in orta, güney ve güneybatısında yer alan Beyda, Şebve, Ebyen ve Marib vilayetlerindeki El-Kaide hedeflerine saldırı düzenlemediği bir günün bile geçmediğini söyledi.

Cemehi, Trump'ın olaylara Obama gibi siyasi perspektifle değil ticaret mantığıyla baktığını belirterek, "Trump, sonuca bakmaksızın kazanımlarına odaklanıyor." dedi.

- "Operasyonların başarısı sınırlı kalacak"

Washington yönetiminin son aylarda yoğunlaştırdığı Yemen El-Kaide'sine yönelik saldırıların başarısının sınırlı olacağını, örgütün bu saldırıları kendi lehine kullanmaya çalışacağını dile getiren Cemehi, şunları söyledi:

"ABD'nin El-Kaide'ye yönelik operasyonlarındaki dönüşüm ile terörle mücadelede elde edilecek başarılardan ziyade siyasi kazanımların hedeflendiğine inanıyorum. El-Kaide'yle sahada yüzleşme stratejisinin ise örgütün çıkarına olacağını düşünüyorum. Ocak ayından bu yana Yemen'deki El-Kaide hedeflerine yönelik yoğunlaşan ABD operasyonlarının başarıları sınırlı kalacak. El-Kaide ise daha önce yaptığı gibi ABD karşıtlarının zihinlerini bulandırmak için söz konusu operasyonları 'İslam ile küfür arasındaki savaş' ve 'Haçlı saldırıları' şeklinde nitelendirerek kendi lehine kullanmaya çalışacak."

Cemehi, terörle mücadelede askeri seçeneğin tek çözüm yolu olmadığını,bunun yanında terörün aktif olduğu toplumlarda siyasi ve ekonomik istikrar ile eğitim reformunun sağlanması gerektiğini ifade etti.

- El-Kaide unsurları uyuyan hücrelere dönüşüyor

Yemen'in güneyinde bulunan Şebve'deki yerel kaynaklar, ABD'nin kentteki operasyonlarını yoğunlaştırmasının ardından toplumdaki El-Kaide unsurları erimeye ve uyuyan hücreler haline gelmeye başladığını aktardı. Aralıksız süren operasyonlar nedeniyle örgütün kırsalda da görünmez olmaya başladığı kaydedildi.

Gerçekleştirdiği operasyonlarla bedeli ne olursa olsun Yemen'de El-Kaide'yi hezimete uğratmak istediği anlaşılan ABD'nin, düzenlediği İHA saldırıları çerçevesinde birkaç hafta önce Ebyen ve Şebve kentlerinde 2 militanı taşıyan motosikletleri dahi vurması dikkati çekiyor.

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) Sözcüsü Albay Jeff Davis, 24 Nisan'da ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) El-Kaide'ye yönelik saldırıların sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

"28 Şubat'tan beri Yemen’de Arap Yarım Adası El-Kaidesi'nin (AQAP) altyapı, mevzi ve ekipmanlarına yönelik 80'den fazla saldırı gerçekleştirdik. Bilinen terör gruplarına karşı operasyon ve saldırılarımız sürecek. ABD kuvvetleri Yemen'de El-Kaide'nin dış saldırıları koordine etme kabiliyetini geriletmek, meşru Yemen hükümetinin elinden aldıkları toprakları ellerinde tutmak ve terör operasyonlarında kullanmak konusundaki kabiliyetini sınırlamak üzere Yemen'de bir dizi operasyon yapıyor."

- "ABD'nin işlediği katliamları cezasız bırakmayacağız"

ABD'nin son aylarda düzenlediği saldırılarda pek çok militanını kaybeden, silah ve mühimmat depoları vurulan Arap Yarım Adası El-Kaidesi lideri Kasım er-Reymi sessizliğini bozdu ve Washington'u tehdit eden açıklamalar yapmaya başladı.

Reymi, örgüte ait bir internet sitesinde yayınlanan kayıtta, "Trump'ın göreve gelmesiyle birlikte El-Kaide'ye yönelik operasyonların yoğunlaştırılması, şu ana kadar gelen ABD yönetimlerinin biriken başarısızlıklarının yansımasıdır." dedi.

ABD'nin ocak ayında Beyda kentine düzenlediği operasyonda bazı ABD askerlerini öldürdüklerini, 2 İHA'yı da düşürdüklerini söyleyen Reymi, "ABD'nin işlediği katliamları cezasız bırakmayacağız." ifadesini kullandı.

- Aden Körfezi'nde görev yapan ABD Deniz Kuvvetleri devrede

Trump yönetimiyle birlikte Yemen'deki El-Kaide operasyonlarına hız veren ABD, Aden Körfezi'nde görev yapan deniz kuvvetlerini devreye sokarak son aylarda gerçekleştirdiği hava operasyonlarına yeni bir boyut kazandırdı.

ABD Deniz Kuvvetleri, nisan ayında ülkebin güneyindeki Ebyen vilayetinin "Haber el-Marakişe" ve "Mevediye" bölgelerindeki El-Kaide hedeflerine çok sayıda çok sayıda operasyon düzenledi.

Washington yönetimi Husilerin Eylül 2014'te başkent Sana'yı ele geçirmesinin ardından ABD'nin Sana Büyükelçiliği ve ülkenin güneyinden geri çektiği askerlerinden bir kısmını El-Kaide'yle mücadele operasyonları çerçevesinde yeniden bölgeye gönderdi.

ABD özel kuvvetleri 28 Şubat'ta Yemen'de bir El-Kaide kampına saldırı düzenlemiş, saldırıda 14 El-Kaide mensubu öldürülürken bir ABD askeri ve ateş arasında kalan onlarca sivil hayatını kaybetmişti. ABD ordusuna ait bir Osprey tipi çift kanatlı helikopter de saldırı sırasında düşmüştü.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :