ABD’nin Kuzey Kore’ye yeni yaptırımları

ABD’nin Kuzey Kore’ye yeni yaptırımları

Güney Kore, yeni yaptırım kararının BMGK kararlarının uygulanmasına katkı sağlayacağını belirtti

SEUL (AA) – Güney Kore, ABD'nin, uluslararası yasalara aykırı şekilde nükleer ve balistik füze denemeleri yapan Kuzey Kore’ye yeni yaptırım kararı almasını memnuniyetle karşıladı.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Washington yönetiminin, "Kuzey Kore'nin tekrarlanan provokasyonlarına karşılık vermekte güçlü kararlılık gösterdiği" belirtildi.

Açıklamada, "ABD Başkanı Barack Obama tarafından çıkarılan kanun hükmündeki kararnamenin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının uygulanmasına büyük ölçüde katkı sağlamasını bekliyoruz" ifadesi kullanıldı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkesinin nükleer saldırı kapasitesinin artırılması için çok yakında yeni nükleer başlık ve füze denemelerinin yapılacağını açıklamıştı. Güney Kore'nin BM Büyükelçisi Oh Joon da Kuzey Kore'nin diğer bir nükleer ya da uzun menzilli füze denemesi yapması halinde daha fazla yaptırımın "otomatik" görüşüleceğini bildirmişti.

Beyaz Saray’dan dün yapılan yazılı açıklamada, Kuzey Kore uluslararası yükümlülüklerine uygun hareket edinceye kadar ABD'nin yaptırım uygulamaya devam edeceği kaydedilmişti. Bu kapsamda, toplam 17 hükümet yetkilisi ve organizasyonun yanı sıra Kuzey Kore’ye kitle imha silahları taşıdığı tespit edilen 20 geminin dolaşımına yasak getirilmişti.

Pyongyang'ın 6 Ocak'ta hidrojen bombası denemesi yaptığını iddia etmesi üzerine BMGK, bu ülkeye yönelik yaptırımları artırma kararı almıştı. BMGK, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören karar tasarısını kısa bir süre önce oy birliğiyle kabul etmişti.

Güney Kore, Kuzey Kore'nin nükleer silah üretme kabiliyetini kısıtlamak amacıyla ek yaptırım kararları alındığını açıklamıştı. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Kuzey Kore'ye önemli doğal kaynakların ihraç edilmesini engelleyen BMGK kararının yanı sıra Seul hükümetinin son 180 gün içinde Kuzey'e giden gemilerin ülkeye dönüşünü yasakladığı bildirilmişti. Ayrıca, Kuzey'in nükleer ve füze programlarıyla bağlantısı bulunan 24'ü Pyongyang menşeli 30 kuruluşun yanı sıra 38 Kuzey Koreli yetkili ve iki yabancı kara listeye alınmıştı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler