ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

Güney Afrika'da iktidar partisi ANC milletvekili Letsatsi-Dube:- "ABD'nin bu kararına anlam veremiyoruz. Bölgeyi yakından takip ediyor ve oldukça endişe duyuyoruz"- Ekonomik Özgürlük Mücadelesi Partisi Basın Sözcüsü Ndlozi:- "Uluslararası kamuoyunu Trump'

ANKARA (AA) - Güney Afrika'da faaliyet gösteren bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepki gösterdi.

İktidar partisi Afrika Ulusal Kongresinden (ANC), ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararının endişe ve kaygı verici olduğuna yönelik açıklamalar yapıldı.

ANC milletvekili Dipuo Letsatsi-Dube, "Şunu açıkça söylemeliyiz ki ABD'nin bu kararına anlam veremiyoruz. Bölgeyi yakından takip ediyor ve oldukça endişe duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Ekonomik Özgürlük Mücadelesi Partisi (EFF) Basın Sözcüsü Mbuyiseni Ndlozi ise açıklamasında şunları kaydetti:

"Başkan Trump'ın, Kudüs'ü Filistin halkına apartheid rejimini uygulayan İsrail'in başkenti olarak tanımasını kınıyoruz. Bu karar Filistin'i ve halkını kökten yok etmek anlamına gelmektedir. EFF olarak uluslararası kamuoyunu Trump'ın kararını reddetmeye ve Filistin topraklarındaki işgali durdurmak için İsrail'i boykot etmeye çağırıyoruz."

Ülkenin en büyük işçi sendikası olan Güney Afrika Ticaret Birliği Kongresinin (COSATU) açıklamasında da Trump'ın Kudüs kararı "güçlü bir şekilde" kınandı.

Açıklamada, "Bu girişim, İsrail-Filistin barışına indirilmiş bir darbe olup barış beklentisi içinde olan insanları hayal kırıklığına uğratmıştır. Bu karar muhtemel bir din tabanlı anlaşmazlığın başlangıcı olabilir." görüşü aktarıldı.

Güney Afrika'da apartheid rejiminin sona ermesinde önemli rol oynayan Nobel Barış Ödülü sahibi Başpiskopos Desmond Tutu, Yahudilikte işgal ve zulmün olamayacağını belirtti.

Hiçbir peygamberin, ümmetine ilahi hak olarak birisinin toprağını gasbetmeyi getirmeyeceğine dikkati çeken Tutu, "Trump'ın bölgedeki barış umutlarına karşı yaptığı bu girişimin günahı çok büyük olacaktır. Bizim görevimiz ise bu hatadan dönmesi için Trump'a uyarıda bulunmaktır." değerlendirmesinde bulundu.

- "İsrail'deki büyükelçiliğimiz maslahatgüzar seviyesine indirilsin"

Ahmed Kathrada Vakfı Başkanı Neeshan Bolton da Trump'ın Kudüs kararını şiddetle kınadıklarını açıkladı.

Söz konusu kararı protesto eden Filistinlileri destekledikleri bilgisini paylaşan Bolton, eski Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın torunu Mandla Mandela'nın Trump'ın kararını "yanıltıcı" olarak nitelendirip kınayan açıklamasından memnuniyet duyduklarını aktardı.

Güney Afrika Birleşik Ulema Konseyi (UUCSA) tarafından cuma hutbesinde camilerde imamlar aracılığıyla yaptığı basın açıklamasında, Trump'ın seçim döneminde Kudüs'ü İsrail'in başkenti yapma vaadini yerine getirmek için adım atması eleştirildi.

Açıklamada, "Filistin'in Ortadoğu haritasından silinmesi" için ABD'nin İsrail'e destek olduğu vurgusuna yer verildi.

Uluslararası toplumun müdahalesine şimdi daha fazla ihtiyaç duyulduğu kaydedilen açıklamada, Güney Afrika hükümetinden İsrail'deki büyükelçiliğini maslahatgüzar seviyesine indirmesi çağrısı yapıldı.​

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler