ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Zeybek:-"İslam'ın ilk kıblesi ve üçüncü en kutsal mescidi olan Harem-i Şerif'in de yer aldığı Kudüs'ün statüsünün değiştirilerek, İsrail'in başkenti gibi lanse edilmesini kabul etmiyor, bu yönde adım atanları da kınıyoruz"

GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane Üniversitesinden, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterildi.

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, yaptığı yazılı açıklamada, Kudüs'ün kutsiyetinin ve tarihi statüsünün muhafazasının Müslümanlar açısından hayati değere sahip olduğunu vurguladı.

Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak kabul edilmesinin uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler kararlarına alenen aykırı bir durum olduğuna dikkati çeken Zeybek, şunları kaydetti:

"Bu durumun ayrıca sonrasında vahim sonuçlar ortaya çıkaracağı açıktır. Dileğimiz bir an önce bu hatanın giderilmesi, bu yanlıştan dönülmesi, gerekli önlemlerin alınması konusunda adımların atılmasıdır. Kudüs bizim onurumuzdur, bizim ortak davamızdır. Kudüs, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da ifade ettiği gibi bizim kırmızı çizgimizdir. İslam'ın ilk kıblesi ve üçüncü en kutsal mescidi olan Harem-i Şerif'in de yer aldığı Kudüs'ün statüsünün değiştirilerek, İsrail'in başkenti gibi lanse edilmesini kabul etmiyor, bu yönde adım atanları da kınıyoruz."

- Trabzon Gazeteciler Cemiyeti de kınadı

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu da yazılı açıklamasında, Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Kudüs kentinin Filistin'in ayrılmaz bir parçası olduğuna işaret edildi.

Kudüs'ün, İslam dünyasının yanı sıra diğer semavi dinlerin de kutsalı olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve ülkenin Tel-Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı kabul edilemez. Dünyanın her zamankinden daha fazla barışa ihtiyaç duyduğu bir dönemde, akan kan ve gözyaşı ile yaşanan kargaşaların artırılması yönündeki girişimleri büyük bir endişeyle müşahede etmekteyiz. ABD'nin iç politikaya yönelik yaşadığı sorunları Kudüs üzerinden gidermeye çalışmasının dünya barışı ve Müslüman halklar üzerinde yaratacağı olumsuz atmosfere dikkati çekiyor, kabul edilemez bulduğumuz bu kararı şiddetle kınıyoruz."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler