ABD'nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasına tepkiler

ABD'nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasına tepkiler

UHİM:-"Kudüs'ü önemseyen her bir bireyi, Kudüs'ü sahiplenmeye davet ediyoruz"

İSTANBUL (AA) - Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM), ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin, "Kudüs'ü önemseyen her bir bireyi, Kudüs'ü sahiplenmeye davet ediyoruz." açıklamasında bulundu.

UHİM'den yapılan yazılı açıklamada, Kudüs'ün, bundan yüz yıl önce ilan edilen Balfour Deklarasyonu ile siyonist işgale açık hale getirildiği belirtilerek, farklı inanç ve ırktan insanların yüzlerce yıl barış ve huzur içinde yaşadığı Filistin topraklarındaki işgal ve soykırım hareketinin, 1948'de İsrail devletinin kurulması ile neticelendiği kaydedildi.

Açıklamada, İsrail'in işgal ettiği Kudüs'ü 1980'de başkent ilan ettiği fakat bu kararın BM tarafından tanınmadığı hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi:

"Ancak son dönemde ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararı alması, Kudüs'te yaşanan süreci yeni bir boyuta taşımıştır. Milyarlarca Müslüman, Hristiyan ve siyonist uygulamalardan memnun olmayan Yahudileri hiçe sayarak atılan bu adımın, dünya siyasetinde son yıllarda yaşanan gerginliği had safhaya çıkarması kaçınılmazdır. Yarım yüzyılı aşkın bir süredir Filistin'de yaşanan siyonist-emperyalist işgal, önümüzdeki süreçte Kudüs'ü bekleyen çok daha büyük tehlikelerin habercisi konumundadır. Bu yüzden, inancı, mezhebi, etnik kökeni, dünya görüşü ne olursa olsun, dünya kamuoyu yaşanan bu gelişmeler karşısında inisiyatif almalıdır. Çünkü Kudüs insanlığın ortak mirasıdır."

Kudüs'ün geçmişte Müslümanların idaresi altındayken olduğu gibi, bugün de farklı inançlara mensup insanların barış içinde yaşayabileceği, dünyanın dört bir yanından gelip özgürce ziyaret edebileceği bir huzur beldesi olması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Başta dünya devletleri olmak üzere, uluslararası yapılanmaları, hukuk mercilerini, farklı inançların temsilcisi konumundaki kurum ve şahısları, kültür-sanat camiasını, üniversiteleri, sivil toplum kuruluşlarını, basın-yayın organlarını, iş dünyasını, spor kulüplerini ve Kudüs'ü önemseyen her bir bireyi, Kudüs'ü sahiplenmeye davet ediyoruz." denildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler