ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley'in İran açıklaması

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley'in İran açıklaması

Yemen'in Washington Büyükelçisi Mübarek:"Haley'in açıklamaları, Yemen hükümeti ve Arap koalisyonu tarafından sunulan İran'ın Husilere füze ve taktik destek verdiğini gösteren rapor ve delillerin doğruluğunu ortaya koydu""Şu anda yeni ve iyi bir aşamadayız

SANA (AA) - Yemen'in Washington Büyükelçisi Ahmed Avad bin Mübarek, İran'ın Husilere füze ve taktik desteği sağladığını ortaya koyan ABD araştırmaları neticesinin Yemen hükümeti ve Arap koalisyonunun sunduğu raporları doğruladığını söyledi.

Mübarek, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in dün yaptığı "İran'ın Yemen'de Husilere füze tedarik ederek uluslararası hukuku ihlal ettiği" yönündeki açıklamasına ilişkin, "Haley'in açıklamaları, Yemen hükümeti ve Arap koalisyonu tarafından sunulan İran'ın Husilere füze ve taktik destek verdiğini gösteren rapor ve delillerin doğruluğunu ortaya koydu." dedi.

Yemen'e gönderilen malzemelerin denetlenmesi konusunda gözlem mekanizmasının tam olarak işlemediğini belirten Mübarek, ABD'nin son raporunun meşru hükümetin ve koalisyon ülkelerinin güvenilirliğini ve bölgede İran'ın silahlandırma faaliyetinde bulunduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti.

Yemen'de Husilerin silahlandırılmasının 2015'teki Kararlılık Fırtınası Operasyonu ile başlamadığını söyleyen Mübarek, "2012'de Husilere orta ve ağır silah taşıyan gemiler olduğuna dair elimizde kanılar var. Geçmişteki yanılgılara rağmen bunu doğrulayan uluslararası raporlar da mevcut." diye konuştu.

Washington soruşturmasının sonuçlarının "pusulanın yönünün İran'ın bölgedeki müdahalelerine doğru dönmesine sebep olacağını" savunan Mübarek, "Şu anda yeni ve iyi bir aşamadayız. Bu tehditlere karşı yeni bir ittifak oluşturulması konusunda açık bir ilan var." şeklinde konuştu

Daha önce İran'ın füzeleri konusunun ihmal edildiğini ve sadece nükleer tehlikenin konuşulduğunu dile getiren Mübarek, uluslararası toplumu söz konusu tehlikelere karşı sorumluluk almaya ve uluslararası alanda kabul edilmiş kararlara saygı göstermeye davet etti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, dün yaptığı açıklamada, "inkar edilemez" kanıtların, İran'ın Yemen'de Husilere füze tedarik ederek uluslararası hukuku ihlal ettiğini ortaya koyduğunu belirtmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :