ABD'li senatörlerden Suriyeli sığınmacılara ziyaret

ABD'li senatörlerden Suriyeli sığınmacılara ziyaret

Güney Carolina Senatörü Graham: - "Maalesef bizim DAEŞ'i yok etme stratejimizin pek sonuç vereceğini sanmıyorum. Biz DAEŞ'in zayıflamasını sağlıyoruz ama onu yok edecek doğru stratejilere sahip değiliz. Türk hükümetinin Suriye'de DAEŞ'i yok etmesi için ki

GAZİANTEP (AA) - ABD Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Suriye'deki savaşın Ortadoğu'da bir kanser haline geldiğini belirterek, "Maalesef bizim DAEŞ'i yok etme stratejimizin pek sonuç vereceğini sanmıyorum. Biz DAEŞ'in zayıflamasını sağlıyoruz ama onu yok edecek doğru stratejilere sahip değiliz. Türk hükümetinin Suriye'de DAEŞ'i yok etmesi için kimleri eğittiğimiz hususundaki kaygılarını da paylaşıyorum" dedi.

Graham, beraberinde ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Georgia Senatörü David Perdue, Kuzey Carolina Senatörü Thomas Tillis, Florida Kongre Üyesi David Jolly, Illinois Kongre Üyesi Anam Kinzinger, Güney Carolina Kongre Üyesi Tom Rice'nin yanı sıra rock müzik grubu "U2"nin solisti Bono ile Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Suriyeli sığınmacıların yaşadığı çadır kenti ziyaret etti.

Konuklar, kamp hakkında yetkililerden bilgi aldıktan sonra ana okulu ve hastanede incelemelerde bulundu.

Graham, ziyaret sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk hükümetine, sığınmacılar konusunda gösterdikleri çaba nedeniyle şükranlarını sundu.

Dünyanın birçok bölgesini ziyaret ettiğini hatırlatan Graham, bugüne kadar Gaziantep'deki kadar etkileyici bir kamp görmediğini vurguladı.

Kampta yaşayanlara verilen hizmetin "altın" değerinde olduğunu vurgulayan Graham, eğitim, sağlık hizmetleri ve mesleki eğitimlerin Türk halkı için gurur duyulacak bir çalışma olduğunu dile getirdi.

Türkiye hükümeti ve halkına sığınmacılar konusunda yaptıkları hizmetler için ABD halkı adına teşekkür eden Graham, "Sizlere bu konuda daha fazla yardımın sağlanması için hem meslektaşlarımızla hem de vatandaşlarımızla görüşmeler yapacağız. Tüm dünyanın katılması gereken bir hizmeti Türkiye burada yürütmekte. Uluslararası yardımlarıyla ün kazanan müzisyen Bono da bizimle beraber. Kendisi dünyayı geziyor ve bize gördüğü en iyi kampın burası olduğunu söyledi" diye konuştu.

- "DAEŞ'i yenip bölgeyi kontrol edemezler"

Graham, Suriye'deki savaşın bir an önce bitmesini temenni etti.

Suriye'de yaşananların tüm bölgeye baskı uyguladığına dikkati çeken Graham, şöyle konuştu:

"Suriye'deki savaş gerçekten Ortadoğu'daki bir kanser. Maalesef bizim DAEŞ'i yok etme stratejimizin pek sonuç vereceğini sanmıyorum. Biz DAEŞ'in zayıflamasını sağlıyoruz ama onu yok edecek doğru stratejilere sahip değiliz. Türk hükümetinin Suriye'de DAEŞ'i yok etmesi için kimleri eğittiğimiz hususundaki kaygılarını da paylaşıyorum. Benim görüşüme göre oradaki savaşçılar, DAEŞ'i yenip bölgeyi kontrol edemezler. DAEŞ'i yok etmek ne kadar uzun zaman alırsa bu o kadar Esed'in işine yarayacaktır. Ümit ediyorum ki en yakın zamanda bu konudaki stratejimizi değiştirir ve sığınmacıların gelip gitmesini önleriz. Ayrıca Suriye'de güvenli yerler oluşturup sığınmacıların ülkelerinden ayrılmasını engelleriz."

- Bono, Suriyeli çocuklarla şarkı söyledi

Bu arada ziyaret öncesi kamp alanına getirilen arama köpekleri, heyetin incelemelerde bulunacağı bölgeleri aradı.

Yoğun güvenlik önlemlerinin dikkat çektiği ziyaret sırasında ABD'li heyet, Suriyeli çocukların eğitim gördüğü "A1" adlı ana sınıfını da ziyaret etti. 4 yaş grubunun bulunduğu sınıfta heyet Arapça şarkılar eşliğinde karşılandı. Heyette yer alan müzisyen Bono, bir süre çocukları dinledi, ardından kısa bir dinleti sundu.

Bono'nun bazı Suriyeli çocuklarla şakalaştığı görüldü.

Öğretmenlerden de bilgi alan bazı senatörler Suriyeli çocuklarla yakından ilgilendi.

ABD'li senatörlerden Suriyeli sığınmacılara ziyaret

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :