Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü'nden açıklama:

Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü'nden açıklama:

" "Diyaliz ya da nakil gerektiren her 10 böbrek hastasından biri polikistik böbrek hastası"

İSTANBUL (AA) - Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü açıklamasında, "Diyaliz ya da nakil gerektiren her 10 böbrek hastasından biri polikistik böbrek hastası." ifadesi kullanıldı.

Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü tarafından yapılan açıklamada, "10 Mayıs Polikistik Böbrek Hastalığı Günü" kapsamında en sık görülen yaşamı tehdit edici kalıtsal hastalıklardan birinin polikistik böbrek hastalığı olduğu belirtildi.

Açıklamada, polikistik böbrek hastalığının, böbrek yetersizliğinin en sık görülen dördüncü nedeni arasında yer aldığı aktarılarak, "#yaşayanlar" etiketiyle sosyal medya platformları üzerinden yapılan paylaşımların, polikistik böbrek hastalığı ile yaşamanın zorluklarının ve hissedilen duyguların paylaşılmasının amaçlandığı kaydedildi.

Kalıtsal hastalıkların, vücuttaki hücrelerin içindeki kromozomların üzerinde yerleşmiş olan genlerdeki bazı bozukluklar sonucu ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Diyaliz ya da nakil gerektiren her 10 böbrek hastasından biri polikistik böbrek hastası. Bu bozuk genlerin hücrelerde ne gibi sorunlara yol açarak kistlerin gelişimine yol açtığı konusunda araştırmalar sürerken, son yıllarda kist gelişim mekanizmalarının anlaşılması yolunda büyük ilerlemeler kaydediliyor. Polikistik böbrek hastalığı olan hastaların bazılarında hiçbir şikâyet ve bulgu görülmemesi, önemli riskler arasında.

Hatta bazı hastalarda, hastalık yaşam boyu fark edilmeyebiliyor. Bazı hastalarda ise çeşitli şikâyet ve bulgular ortaya çıkabiliyor. Hastaların yaşı ilerledikçe, şikâyet ve bulguların ortaya çıkma riski de artıyor. Ailesinde polikistik böbrek hastalığı olanlar, erken yaşta yüksek tansiyon, bel, sırt ağrısı, sık idrar yolu enfeksiyonu, kanlı idrar, sık taş düşürme gibi belirtileri olan kişilerin polikistik böbrek hastalığı açısından kontrol edilmesi gerekiyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :