ABD’den hobi amaçlı insansız hava araçlarının kullanımına izin

ABD’den hobi amaçlı insansız hava araçlarının kullanımına izin

WASHINGTON (AA) – ABD yönetimi, eğlence amaçlı kullanılan insansız hava araçlarının, kullanıcısının görüş alanı içinde olması kaydıyla kullanılmasına...

WASHINGTON (AA) – ABD yönetimi, eğlence amaçlı kullanılan insansız hava araçlarının, kullanıcısının görüş alanı içinde olması kaydıyla kullanılmasına izin verdi.

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), hobi amaçlı yerden kumandalı hava araçlarının kullanılabilmesine yönelik yeni bir düzenleme yaparak, ağırlığı 25 kilogramdan az olan, en fazla 122 metre yüksekliğe kadar uçabilen ve hızı saatte 161 kilometreyi geçmeyen cihazların kullanılmasına onay verdi.

Düzenlemeye göre, yüksek çözünürlüklü kamera donanımına sahip olan bu araçların, kullanıcının görüş alanı içiresinde bulunması gerekiyor ve özel ışıklandırmaları olmadığı müddetçe gece uçurulması yasak. Hava alanları ve çevrelerinde uçuruldukları zaman uçakların iniş ve kalkışlarında, radarlarında sorunlara neden olabilen bu cihazlar, havalimanlarından en az 8 kilometre uzakta uçurulabilecek. Operatörlerin en az 16 yaşında ve bu cihazları uçurabilecek ruhsata sahip olmaları gerekiyor.

FAA, bu yıl 2,5 milyon olan bu araçların satışının 2020’ye kadar 7 milyon adete ulaşmasını bekliyor.

ABD’de askeri amaçlı olmayan bu insansız hava araçlarının yüzde 99’unu bireyler hobi olarak kullanırken, yaklaşık 10 bin 500 adet bu türdeki aracın ise ticari amaçlı kullanılmak üzere kayıt altında bulunduğu belirtiliyor. Ancak cihazların ticari kullanımı için FAA'den izin alınması gerekiyordu.

Yeni düzenlemeye ilişkin Beyaz Saray muhabirlerine telekonferans yöntemiyle bilgi veren ABD Ulaştırma Bakanı Anthony Foxx, hızla gelişen teknolojik gelişmelerle güvenlik arasındaki dengeyi korumayı gözettiklerini söyledi. Foxx, “Bu insansız hava araçları teknolojisi büyümeye ve gelişmeye devam ederken, girişimcilik ile güvenlik arasındaki doğru dengeyi sağlamak istiyoruz.” dedi.

Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi yetkilileri de bu tür araçların 2025 yılına kadar 82 milyar dolarlık ekonomik büyümeye neden olacağını ve 100 bin kişilik istihdam oluşturacağı bilgisini verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :