ABD'deki Selçuklu sergisine özel açılış

ABD'deki Selçuklu sergisine özel açılış

ABD'de Selçukluların yükselme dönemini konu alan serginin basın gösterimi ve açılış resepsiyonu yapıldı- Selçuklu sergisinin küratörlerinden Beyazıt:- "270 eserle bugüne kadar hazırlanan en kapsamlı uluslararası Selçuklu sergisi"- "Sergide, Lyon Müzesi'nd

NEW YORK (AA) - ABD'nin New York kentindeki Metropolitan (Met) Müzesi'nin 4 yıldır üzerinde çalıştığı, Selçukluları konu alan kapsamlı serginin basın gösterimi yapıldı ve üyeler için özel açılış gecesi düzenlendi.

Met, 2012'den bu yana üzerinde çalıştığı "Court and Cosmos: The Great Age of the Seljuqs" (Saray ve Kozmos: Selçukluların Yükselme Dönemi) adlı sergiyle Selçukluların 11. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar yarattığı görkemli sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor.

Seramik, cam, alçı eserler, kağıt üzerine çalışmalar, ahşap, dokuma ve maden işçiliğinin yapıldığı 270 eserin yer aldığı serginin basın gösterimi sabah yapıldı. Akşam da müze üyeleri için özel açılış resepsiyonu düzenlendi. Üyelerin sergiyi de gezebildiği resepsiyonda, klasik Türk müziği örnekleri sunuldu.

Ortaçağ döneminde iz bırakan Selçukluların sanatsal, teknolojik ve kültürel mirası üzerine hazırlanan serginin basın açılışında konuşan Met Müzesi Müdürü Thomas P. Campbell, eserlerin 50 farklı koleksiyon ve müzeden geldiğini söyledi.

Serginin küratörlüğünü Met İslam Sanatları Bölümü sorumlusu Sheila R. Canby, İslam Sanatları asistan küratörü Martina Rugiadi ve müzedeki tek Türk küratör Deniz Beyazıt yapıyor. Açılışta konuşan Canby, serginin hazırlanışı hakkında bilgi verdi ve emeklerinden dolayı Beyazıt ve Rugiadi'ye teşekkür etti.

Türk küratör Beyazıt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serginin "270 eserle bugüne kadar hazırlanan en kapsamlı uluslararası Selçuklu sergisi" olduğunu bildirdi.

Beyazıt, "Türkiyeli olarak çok gururlu bir an. Çünkü ilk defa Selçuklu üzerine bu kadar kapsamlı bir sergi yapılıyor. Hem İran'daki Büyük Selçuklular hem de Anadolu Selçuklu ve Selçuklu beyliklerini kapsayan uluslararası bir sergi yapılıyor." dedi.

- Aladdin Keykubat'ın adının olduğu dokuma eser

Sergide Selçuklu sultanlarının kimlikleri ve hayatı hakkında bir giriş bulunduğunu belirten Beyazıt, bu bölümdeki eserlerden birinin tekstil endüstrisi açısından tek örnek olduğunu kaydetti. Beyazıt, "Sergide, Lyon Müzesi'nden getirdiğimiz Selçuklu dönemine ait dünyada tek örnek Aladdin Keykubat'ın adının, lakabının bulunduğu tekstil ürünü var." diye konuştu.

Avusturya'dan getirtilen Artuklu tabağının da dünyada tek olduğunu vurgulayan Beyazıt, İngiltere'den temin edilen Blackas ibriğinin sergideki eşsiz eserler arasında bulunduğunu belirtti.

Sergide dikkate değer eserler arasında, erken dönem İslami usturlap, nadir kitaplar ve küfi yazısı Kur'an-ı Kerim de bulunuyor.

50 farklı kurum ve koleksiyondan getirilen eserlerin bir kısmı Avrupa'dan, ABD'den ve Arap ülkelerinden, bir kısmı da Orta Asya'dan ve ilk defa Türkmenistan'dan temin edilerek ABD'deki bir sergide yer alıyor.

Müzenin Iris ve B. Gerald Cantor Sergi Salonu'nda 27 Nisan'da halka açılacak sergi 24 Temmuz'a kadar gezilebilecek.


ABD'deki Selçuklu sergisine özel açılış

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :