"ABD’de okuma hakkım çiğnendi”

"ABD’de okuma hakkım çiğnendi”

Hayatını aşırıcılıkla mücadeleye adayan ve Chicago Üniversitesinde "Fulbright" bursuyla okuyan Pakistanlı Şah:- "ABD'ye dönmem, yaklaşık 4 aydır gerekçesiz olarak engelleniyor"- "Burs kazanmama ve tüm geçmişimin önlerinde olmasına rağmen ABD’de okuma hakk

İSLAMABAD (AA) - YUSUF HATİP - ABD'den burs kazanarak Chicago Üniversitesinde eğitim gören ve hayatını ülkesindeki aşırıcılıkla mücadeleye adayan Pakistanlı Zia Şah, 4 aydır devam eden ABD'ye dönme mücadelesine ilişkin, “Burs kazanmama ve tüm geçmişimin önlerinde olmasına rağmen, ABD’de okuma hakkım çiğnendi.” dedi.

"Fulbright" bursuyla Chicago Üniversitesinde "İslam Çalışmaları" alanında eğitim gören Pakistanlı Şah, AA muhabirine, ailesini ziyaret etmek için aralık ayı sonunda Pakistan'a geldiğini anlattı. Şah, 4 Ocak'ta eğitimine devam etmek üzere ABD'ye dönmek için Karaçi Havalimanı'na gittiğinde ilgililerin kendisine "gizli bir e-posta" nedeniyle ABD'ye girişinin yasaklandığını söylediğini kaydetti.

Şah, “Amerikalı yetkililer, herhangi bir resmi gerekçe göstermeden ABD'ye geri dönmeme izin vermediler. Sadece vizem hakkında bazı şeylerin açıklığa kavuşturulması gerektiğini söylediler. Bu, ABD’nin sağladığı bursumu ya da üniversite eğitimimi engellemeleri için gerekçe oluşturmuyor.” ifadelerini kullandı.

Yetkililerin kendisine vizesinde bir hata olduğunu ve ABD’ye geri dönmek için yeniden vize başvurusu yapması gerektiğini söylediğini belirten Şah, “Karaçi’deki ABD Konsolosluğu, 4 ila 5 gün içinde yeniden vize vereceklerini bildirdi ancak yaklaşık 4 aydır hiçbir dönüş olmadı.” şeklinde konuştu.

Üç sene önce Pakistan’da okurken ABD’de bir kültürel değişim programına katıldığına değinen Şah, o dönemde herhangi bir sorunla karşılaşmadığını ifade etti.

Şah, başına gelenlerin diğer arkadaşlarını da tedirgin ettiğini belirterek, “ABD'ye dönmem, yaklaşık 4 aydır gerekçesiz olarak engelleniyor. ABD’de okuyan diğer arkadaşlarım da Pakistan’a tatile gelmeye korkuyorlar çünkü benim gibi gerekçe gösterilmeden ABD’ye geri alınmamaktan çekiniyorlar.” ifadelerini kullandı.

Konuyu gündeme getirmeye devam edeceğine dikkati çeken Şah, “Tabii ki her ülkenin, sınırlarından kimin girip çıktığını denetleme yetkisi var. Ancak, ‘Fulbright’ bursu kazanmış ve tüm geçmişi önlerinde biri olarak, ABD’de okuma hakkım çiğnendi. Bence doğru insanı durdurup durdurmadıkları konusunda daha dikkatli olmalılar. Eğer eğitim gördüğüm ABD’ye geri dönüşüm engelleniyorsa en azından bana buna dair bir açıklama yapmaları lazım.” diye konuştu.

Şah, sosyal medyada “#JusticeforZia” (Zia için adalet) etiketiyle kampanya başlatıldığını da sözlerine ekledi.

ABD'ye gitmeden önce 2014'te ABD Uluslararası Kalkınma Ajansından (USAID) aldığı fonla "Ravvish" adlı sosyal girişim kuruluşunu kuran Şah, burada genç öğrencilere dini hoşgörü, barış ve ilahiyat konularında ders veriyordu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ocak sonunda çıkardığı ve 7 Müslüman ülkeyi kapsayan seyahat yasağı kararnamesi tepki çekerken Şah'ın ABD'ye girişinin engellenmesinin önceki Başkan Barack Obama dönemine denk geliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :