ABD’de 2016 başkanlık seçimlerine doğru

ABD’de 2016 başkanlık seçimlerine doğru

Demokrat Parti’nin aday adayları ön seçimler öncesi kozlarını son kez televizyonda paylaştı

WASHINGTON (AA) - ABD’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri için Demokrat Parti adına yarışan Hillary Clinton, Bernie Senders ve Martin O’Malley 1 Şubat’ta Iowa’da başlayacak ön seçimler öncesinde son kez kozlarını canlı yayında paylaştı.

ABD eski başkanlarından Bill Clinton’ın eşi olan eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, kendisini “sosyalist demokrat” diye tanımlayan Vermont Senatörü Bernie Sanders ve eski Maryland Valisi Martin O’Malley, NBC televizyonunda yayınlanan açık oturumda karşı karşıya geldi.

Demokratların başkan aday adayları ülkedeki silahlı saldırıların önlenmesinden ceza adaleti sistemine, sağlık reformundan ekonomiye, nükleer anlaşma sonrası İran’la ilişkilerden Suriye krizine kadar birçok konuda görüşlerini aktarıp destek aradı.

ABD’de her yıl ocak ayının üçüncü pazartesisi medeni haklar savunucu Martin Luther King’i anma günü olarak kutlandığı için aday adayları yaklaşık iki saat süren programda sözlerine King'i anarak başladı.

Geçen yıl haziran ayında siyahilerin gittiği kiliseye silahlı saldırının gerçekleştiği ve 9 kişinin hayatını kaybettiği Güney Carolina eyaletinin Charleston kentinde yapılan açık oturumda adaylara ilk önce silahlı saldırıları nasıl önleyecekleri yöneltildi. Daha sonra ceza yargılama sistemi, sağlık reformu, ekonomik sorunlar gibi ülke içi meselelerin konuşulduğu programın ilk bölümünde Clinton’ın en güçlü rakibi Bernie Sanders, görüşleriyle dikkatleri çekmeyi başardı.

Sanders, bu bölümde en çok konuşma süresi elde eden katılımcı oldu.

Anketlerde Demokrat adaylar arasında önde görünen Clinton ise dış politika konuları konuşulmaya başlandığında ağırlığını hissettirdi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın önceki gün İran’ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirdiğini onaylamasının ardından ABD’nin yaptırımları kaldırıldığının hatırlatılması üzerine Clinton, bakanlık günlerindeyken Başkan Barack Obama için nükleer anlaşmaya ön hazırlık yaptığını anımsattı.

Clinton, nükleer anlaşmayla “gurur duyduğunu” belirtse de İran’ın hala dikkatle izlenmesi gerektiğini kaydetti. Tahran ile diplomatik ilişkilerin kurulması için çok erken olduğunu dile getiren Clinton, “İlişkilerin hızlı bir şekilde normalleştirilmesinden önce daha birçok güzel günlere ihtiyacımız var” dedi.

O’Malley gibi Sanders da Clinton’la aynı görüşleri paylaştı. Tahran ile ilişkilerin daha da geliştiğini görmek istediğini ifade eden Sanders, “Ancak büyükelçiliğin hemen yarın açılmasına hazır değiliz” diye konuştu.

- Adaylar Suriye'ye kara birliği gönderilmesine karşı

Suriye’ye kara gücü gönderilmesine karşı çıkan Clinton, terör örgütü DAEŞ’e karşı mücadelenin havadan yapılan hava saldırılar, lokal güçlerin eğitilmesi ve silahlandırılması ile örgüte yabancı savaşçı akının önünü kesmek suretiyle sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.

Sanders kara birliği göndermeme konusunda Clinton’la aynı görüşü paylaşsa da Suriye’de rejim değişikliğinin öncelikleri olmadığını aktardı. Sanders ilk yapılması gerekenin Beşşar Esed’i göndermek değil DAEŞ’in yok edilmesi olduğunu dile getirdi.

Eski Maryland Valisi O’Malley de Suriye meselesinde önceliğin DAEŞ’in yenilgiye uğratılmasına verilmesi gerektiğini anlattı. Müslümanların ülkeye alınmamasını isteyen Cumhuriyetçilerin başkan aday adaylarından iş adamı Donald Trump’a da yüklenen O’Malley, “Eğer Trump bu ülkede insanların dinlerine bakarak sicillerini oluşturmak istiyorsa, buna benimle başlayabilir” diye çıkıştı.

Kamuoyu yoklamalarında Demokrat Parti'nin aday adayları arasında Clinton ilk sırada yer alırken, Sanders her geçen gün oylarını arttırmasıyla dikkati çekiyor. Sanders beklentilerin üzerinde bir performans sergilerken O'Malley yarışı en arkadan takip ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :