ABD Yüksek Mahkemesinden kürtaj yanlılarını sevindirecek karar

ABD Yüksek Mahkemesinden kürtaj yanlılarını sevindirecek karar

Yüksek Mahkeme, Teksas eyaletinde kürtaj kliniklerine ve pratisyenlere çok sayıda sınırlama getiren 2013 tarihli tartışmalı yasayı 3'e karşı 5 oyla hükümsüz kıldı- ABD Başkanı Obama:- "Yüksek Mahkemenin kadınların haklarını ve sağlığını koruduğunu görmekt

WASHINGTON (AA) – ABD’de Yüksek Mahkeme, Teksas eyaletinde kürtaj kliniklerine ve pratisyenlere çok sayıda sınırlama getiren tartışmalı yasayı hükümsüz kıldı.

ABD’nin en muhafazakar eyaletlerinden biri olarak bilinen Teksas'da, mahkemenin kürtaj yapılan klinik ve pratisyenlere sınırlandırma getiren yasası ülkede tartışılan konular arasında yer alıyordu.

Cumhuriyetçi valinin desteğiyle kadınların sağlığı gözetilerek 2013'de çıkartılan yasa, kürtajın ancak yetkili cerrahi kliniklerinde yapılabilmesini ve bu kliniklerin cerrahi müdahale için özel ameliyat odası tahsis etmesini zorunlu kılıyordu. Hekimlerin kürtaj yapmak için en yakın hastaneden izin almalarını da gerekli kılan yasanın, 1973 yılından bu yana kürtajın yasal olduğu ülkenin Teksas eyaletinde yaşayan bir kadının anayasal hakkının elinden alınmasına sebep olduğu tartışmalarına neden oluyordu.

Kürtajı destekleyenler, eyaletteki birçok kliniğin yasada belirtilen standartları yakalayamayacağını savunurken, yasanın eyaletteki kürtajları sona erdirmek için yürütülen bir gizli planın parçası olduğunu ileri sürüyordu.

Yasanın eyalet meclisinde kabul edilmesiyle ise 42 olan Teksas'taki klinik sayısının 19’a gerilediği belirtiliyor.

Kürtaj yasası, ülkede yönetim ile Cumhuriyetçiler arasındaki tartışma konuları arasında yer alıyor.

Obama hükümeti Teksas’taki bir kadının anayasaya da uygun olan sağlık hizmetini almaktan mahrum bırakıldığını savunurken, Cumhuriyetçiler ise yasanın kürtajı önleyerek binlerce bebeğin hayatını kurtaracağını ileri sürüyor.

Yüksek Mahkeme de tartışmalı yasayı ekim ayından itibaren görüşmeye başlayacağını duyurmuştu.

Bu ay sonuna kadar kararını açıklaması gereken Yüksek Mahkeme, bugün 3’e 5 oyla yasayı hükümsüz kıldı.

Yüksek Mahkeme, eyaletin, kadınların yasal haklarını seçmelerine “yasaya aykırı kısıtlama” getirdiğine hükmetti.

- Ölen yargıç kürtaja karşıydı

ABD Yüksek Mahkemesi 9 üyeden oluşmasına rağmen, şu anda 8 yargıç bulunuyor. Şu andaki yargıçların dördü muhafazakar diğer dördü ise liberal olarak biliniyor.

Yargıçlardan Antonin Scalia, geçen şubatta yaşamını yitirmişti. Muhafazakar yargıç Scalia'nın kürtaja karşı olduğu biliniyordu.

Obama, Scalia’nın yerine Washington Temyiz Mahkemesi hakimi 63 yaşındaki Merrick Garland'ı Senato'ya önermişti.

Ancak Senato'da çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçiler, görevinin son yılındaki Obama'nın Yüksek Mahkeme hakimi öneremeyeceğini, yargıcın yeni başkan tarafından belirlenmesi gerektiğini savunuyor.

- Obama ve Hillary Clinton karardan memnun

Öte yandan ABD Başkanı Obama, Yüksek Mahkemenin kararından memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Obama, yazılı açıklamasında, “Yüksek Mahkemenin kadınların haklarını ve sağlığını koruduğunu görmekten memnuniyet duyuyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Demokrat Parti’nin olası başkan adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da kararı kadınlar için "zafer" olarak yorumladı.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan, “Yüksek Mahkemenin kararı Teksas ve tüm Amerika’daki kadınlar için zaferdir.” ifadesini kullanan Clinton, “Bu mücadele bitmedi. Bir sonraki başkan kadınların sağlığını korumalı. Kadınlar temel haklarını uyguladıklarını için cezalandırılmayacak.” görüşünü paylaştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :