ABD ile Kenya arasında silah anlaşması

ABD ile Kenya arasında silah anlaşması

Kenya Savunma Bakanlığı, Eş-Şebab terör örgütüne karşı mücadelede kullanılacak 14 hava aracı ve çeşitli silahlar alacak

NAİROBİ (AA) - ABD yönetimi, Kenya'ya 418 milyon dolarlık silah ve savaş uçağı satışına ilişkin anlaşmayı Kongreye sundu.

ABD Savunma Bakanlığına bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA) tarafından yapılan açıklamada, uçak ve silah satışıyla ilgili anlaşmanın 19 Ocak'ta ABD Kongresine tebliğ edildiği bildirildi.

DSCA'nın açıklamasında, "Önerilen bu satış, ABD'nin dış politikasına ve ulusal güvenliğine, Eş-Şebab terör örgütüne karşı kritik operasyonlar düzenleyen ve Afrika Birliği Somali Misyonu'na (AMISOM) asker gönderen, bölgede güvenlik lideri konumundaki güçlü bir bölgesel ortağın güvenliğini artırarak katkı sağlamaktadır." ifadesine yer verildi.

Anlaşma kapsamında, Kenya Savunma Bakanlığı, Eş-Şebab terör örgütüne karşı verilen askeri mücadeleye yardımcı olacak 14 hava aracı ve çeşitli silahlar alacak.

- Somali'de 7 Eş-Şebab militanı öldürüldü

Bu arada Kenya güvenlik güçleri Somali'nin güneyinde, Kenya sınırına yakın bir bölgede 7 Eş-Şebab militanını öldürdü, militanların kontrolündeki bir cami ve karakolu kurtardı.

Kenya ordu sözcüsü Yarbay Paul Njuguna, yaptığı açıklamada, AMISOM'a bağlı Kenya askerlerinin düzenlediği operasyonda 7 militanın öldürüldüğünü, militanlara ait çok sayıda silah ele geçirildiğini belirtti.

Njuguna, Kenya Savunma Güçleri'nin (KDF), Badhaadhe bölgesinde şafak vakti düzenlediği operasyonda, Eş-Şebab militanlarının kontrolündeki bir camiyi ve karakolu da kurtardığını ifade etti.

Kenyalı askerlerin, ülkede barış ve güvenliği sağlamak için teröristlerin izini sürdürmeye devam edeceği vurgulandı.

Kenya'nın Mandera kentinde Eş-Şebab militanlarının pazartesi günü düzenlediği saldırıda bir polis hayatını kaybetmişti.

Somali'de 2004'te kurulan Eş-Şebab, ülkenin güneyindeki bazı köy ve beldelerin kontrolünü elinde bulunduruyor. Örgüt militanları, başkent Mogadişu dahil çeşitli kentlerde otelleri, hükümet kurumlarını ve güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenliyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler