ABD Başkanı Obama

ABD Başkanı Obama

Obama:- "Amerika'nın Transatlantik Paktı'na olan bağlılığının 70 yıldır olduğu gibi, ister Demokrat ister Cumhuriyetçi yönetim altında olsun, her müttefiği savunmak için verdiğimiz teminat ve anlaşma yükümlülüğümüz ile devam edeceğine eminim"- "Bu yüzden

ATİNA (AA) - ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin NATO'ya desteğine ilişkin, "Amerika'nın Transatlantik Paktı'na olan bağlılığının 70 yıldır olduğu gibi, ister Demokrat ister Cumhuriyetçi yönetim altında olsun, her müttefiği savunmak için verdiğimiz teminat ve anlaşma yükümlülüğümüz ile devam edeceğine eminim." dedi.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da başkan olarak düzenlediği son yurt dışı gezisi kapsamında bir konuşma yapan Obama, demokrasi, eşitlik ve kapsayıcı ekonomi mesajları verdi.

Obama, demokrasi ateşinin Atina'da yandığını ve hiçbir zaman sönmediğini ifade ederek, günümüzde bu fikirlere karşı gelindiğini söyledi. ABD'nin demokrasileri her zaman destekleyeceğini vurgulayan Obama, bunun ABD'ye faydalı olacağını belirtti.

Demokrasinin ülkeler arasında sorunların çözümünde de en makul yol olduğuna işaret eden Obama, "Bu yüzden tek bir kurşun atmadan İran'ın nükleer programını sona erdirdik, diplomasiyle yeniden Küba ile olan ilişkilerimize başladık, iklim değişikliğinden gezegenimizi korumak için en büyük anlaşmalardan biri için yaklaşık 200 ülkeyle güçlerimizi birleştirdik." ifadelerini kullandı.

Obama, ABD'nin demokrasilerin en yakın dostu olduğunu ve en önemli birlik olarak nitelediği NATO'nun her zamanki gibi güçlü ve hazır olduğunu vurgulayarak, "Amerika'nın Transatlantik Paktı'na olan bağlılığının 70 yıldır olduğu gibi, ister Demokrat ister Cumhuriyetçi yönetim altında olsun, her müttefiği savunmak için verdiğimiz teminat ve anlaşma yükümlülüğümüz ile devam edeceğine eminim." diye konuştu.

Demokrasilerin, DEAŞ gibi örgütlerden güçlü olduğunu dile getiren Obama, "Demokrasilerimiz bizim, farklılıklara karşı hoşgörü gösteremeyen, insanları zorla değiştirmeye çalışan teröristlerden ve köktencilerden güçlü olduğumuzu gösteriyor." dedi.

Obama, ülkesindeki başkanlık seçimlerine ilişkin ise "Bir sonraki başkan ve ben birbirimizden daha farklı olmazdık ama kimse demokrasiden daha büyük değil. Yönetimimiz en yumuşak geçişi sağlamak için elinden geleni yapacak." ifadelerini kullandı.

Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik zorluklara ilişkin ise reformlara devam edildiği sürece ABD'nin her zaman desteğini sunacağının sözünü veren Obama, halkın gelecek için umuda ihtiyacı olduğunu belirterek, ülkenin kreditörlerine yönelik, Yunanistan'ın borcunun hafifletilmesi çağrısını yeniledi.

Obama, bazı insanların vergiden kaçmasının, yasal boşlukları kullanmasının çalışan kesimde farklı kurallarla yönetildiği algısını yarattığına dikkati çekerek, bu durumun "derin bir adaletsizlik ve artan bir haksızlık duygusu" oluşturduğunu vurguladı.

Obama, "Bu eşitsizlik, ekonomilerimize ve demokrasilerimize en büyük zorluklardan birini oluşturuyor." ifadelerini kullanarak, kapsayıcı ve adil bir ekonomik büyüme çağrısında bulundu.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :