AB Yüksek Temsilcisi Mogherini Hırvatistan'da

AB Yüksek Temsilcisi Mogherini Hırvatistan'da

Mogherini, Hırvatistan Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Buric ile görüştü- Mogherini: - "Hırvatistan, bölgeye yalnızca istikrar ve güvenlik değil, barış da getirecek ortak Avrupa projesinin kilit unsurudur"

ZAGREB (AA) - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Hırvatistan'ın bölgeye yalnızca istikrar ve güvenlik değil, barış da getirecek ortak Avrupa projesinin kilit unsuru olduğunu söyledi.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'deki temasları çerçevesinde, Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Marija Pejcinovic Buric ile görüşen Mogherini, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Batı Balkan ülkelerinin AB üyelik süreçlerine değindi.

Bölge ülkelerinin AB üyelik sürecinde son dönemde umut verici ilerlemeler gördüklerini aktaran Mogherini, "Hırvatistan, bölgeye yalnızca istikrar ve güvenlik değil, barış da getirecek olan ortak Avrupa projesinin kilit unsurudur." ifadelerini kullandı.

Mogherini, bölgede istikrar ve güvenliğin sağlanması için en iyi yöntemin, güvenli, güçlü ve geri dönüşü olmayan AB perspektifi olduğunu kaydetti.

Görüşmede, sığınmacı krizi, terörizm, radikalizm ve aşırıcılık konularının da ele alındığını dile getiren Mogherini, sığınmacı krizinin en yoğun hissedildiği ülkenin İtalya olduğunu konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

Mogherini, Libya'nın kendileri için sadece bir sığınmacı koridoru olmadığını, aynı zamanda ülkedeki bütünlük ve güvenliğin sağlanması için siyasal kurumların ve hükümetin kurulması gereken bir ülke olduğunu kaydederek, "Libya'nın askeri müdahaleye değil, siyasi uzlaşmaya ihtiyacı var." dedi.

- Bosna Hersek'e AB yolunda destek çağrısı

Hırvat Bakan da bölge ülkelerinin AB üyelik süreçlerini ele aldıklarına dikkati çekerek, bu kapsamda özellikle Bosna Hersek'e destek verilmesi gerektiği konusunda mutabık olduklarını aktardı.

Genişleme politikasının adil olması gerektiği konusunda ısrarcı olduklarına işaret eden Buric, "Şartların ve kriterlerin yerine getirilmesi, demokrasi ve hukukun üstünlüğü değerlerinin korunması gerekiyor. AB sürecinin beraberinde getirdiği reformlar, Güneydoğu Avrupa'da güvenlik, istikrar ve gelişimi sağlayabilecek temel unsurlardandır." dedi.

Sığınmacı krizine ve Suriye'deki savaşa da değinen Buric, "Suriye için yapılması gereken siyasi bir çözüm üretmek, Suriye'yi çatışmalardan sonraki aşamaya hazır hale getirmek, vatandaşların güvenli bir şekilde kendi topraklarına dönmelerini sağlamak ve modern toplumun oluşması için gerekli ortamı hazırlamaktır." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :