AB-Ukrayna Ortaklık Konseyi toplantısı

AB-Ukrayna Ortaklık Konseyi toplantısı

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Kubiv:- "(Privatbank) Kamulaştırma kararı iki buçuk yıllık bir çalışma sonucunda alındı"- "Bankada hesabı bulunanlar tüm paralarını yüzde 100 alacak"

BRÜKSEL (AA) - Ukrayna Başbakan Yardımcısı Stepan Kubiv, ülkedeki en büyük özel banka olan Privatbank’ın kamulaştırılması kararının iki buçuk yıllık bir çalışma neticesinde alındığını belirterek, "Bankada hesabı bulunanlar tüm paralarını yüzde yüz alacak." dedi.

Kubiv, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'yle yapılan AB-Ukrayna Ortaklık Konseyi 3’üncü toplantısı sonunda açıklamalarda bulundu.

Gerçekleştirilen toplantıda, Ukrayna'da güvenlik, savunma, ekonomi ve enerji konularının ele alındığına dikkati çeken Kubiv, AB-Ukrayna arasında stratejik iş birliğinin önemli olduğunu belirtti.

Kubiv, Ukrayna’daki en büyük özel banka olan Privatbank'ın kamulaştırılması kararı ile ilgili, "Privatbank’ın yüzde 100’ünün kamulaştırılması kararı alındı. Bu kararı, uluslararası finans kurumları da destekliyor." diye konuştu.

Ukrayna'da vatandaşların söz konusu bankanın kartlarını kullanabildiğini belirten Kubiv, şunları söyledi:

"Kamulaştırma kararı iki buçuk yıllık bir çalışma sonucunda alındı. Bankanın hesapları denetimden geçirildi. Bu bankaya güvenle ilgili kamunun görüşü değerlendirildi. Banka sahipleri sermaye arttırımıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getiremedi ve kamulaştırma kararı belirli bir plan doğrultusunda alındı. Bankada hesabı bulunanlar tüm paralarını yüzde 100 alacak. İnsanlar, hesap sahipleri paralarını kaybetmeyecek."

AB'nin Ukrayna vatandaşlarına yakın zamanda vize serbestisi sağlanmasının çok önemli olduğunu anımsatan Kubiv, Ukrayna’nın ilerleme kaydedebilmesi için AB'nin desteğine ihtiyacı olduğunu, gelecekte de iş birliğinin artarak devam edeceğini ifade etti.

AB Yüksek Temsilcisi Mogherini de Ukrayna hükümetinin finansal sektörlere güven sağlama çabalarını olumlu karşıladıklarını söyledi.

Yapılan görüşmelerde öncelikli olan güvenlik ve ekonomi konularının ele alındığını anımsatan Mogherini, "AB olarak, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne büyük önem veriyor, Kırım ve Sivastopol’un yasadışı ilhakını tanımıyoruz. Tarafların, Minsk ateşkes anlaşmasını tam olarak uygulamalarını istiyoruz." diye konuştu.

Mogherini, siyasi ve ekonomik alanlarda Ukrayna ve AB arasında gerçekleştirilen yakın iş birliğinin önemine dikkati çekerek, henüz tüm AB ülkeleri tarafından onaylanmamış olan ancak geçici olarak uygulanmaya başlanan Ortaklık Anlaşması'nın karşılıklı ticareti yüzde 40 oranında arttırdığını anlattı.

Ukrayna vatandaşlarına vize serbestisinin fren mekanizmasının uygulanmaya başlanmasıyla sağlanacağını açıklayan Mogherini sürecin tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :