"AB-Türkiye ilişkileri geniş ve derindir"

"AB-Türkiye ilişkileri geniş ve derindir"

Slovakya'nın Ankara Büyükelçisi Turenicova:- "AB-Türkiye ilişkileri geniş ve derindir. Kuşkusuz, göç krizi bu ilişkileri bir sınavdan geçirdi. Mevcut durumsa, ortak değerleri korumak ve paylaşmak, arzu edilen sonuçlara ulaşmak için AB ve Türkiye'nin sergi

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Slovakya'nın Ankara Büyükelçisi Anna Turenicova, "AB-Türkiye ilişkileri geniş ve derindir. Kuşkusuz, göç krizi bu ilişkileri bir sınavdan geçirdi. Mevcut durumsa, ortak değerleri korumak ve paylaşmak, arzu edilen sonuçlara ulaşmak için AB ve Türkiye'nin sergilediği yakın işbirliğinin ve gösterdiği dayanışmanın bir kanıtıdır." dedi.

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığını 1 Temmuz'da devralan Slovakya'nın Ankara Büyükelçisi Turenicova, Türkiye’nin AB'ye katılım sürecinde yürütülen müzakereler, sığınmacı krizi başta olmak üzere ortak sorunlara yönelik çözüm arayışları ve İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı alması gibi konulara ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Slovakya'nın AB Dönem Başkanlığını 12 yıl sonra tekrar üstlendiğini belirten Turenicova, ülkesinin bu büyük ve saygın görevi devralmaktan büyük onur duyduğunu söyledi.

Ülkesinin bu görevi birçok meydan okumanın ortaya çıktığı bir süreçte üstlendiğini vurgulayan Turenicova, "İster göç, ister ekonomi, isterse terörizmle ilgili olsun karşı karşıya kaldığımız güncel sorunların üstesinden uyum ve koordinasyonla gelebiliriz." dedi.

- "Herkese eşit yaklaşımın savunucusuyuz"

Avrupa'nın ve dünyanın gündeminde en çok yer alan konuların Türkiye'yle doğrudan bağlantılı olduğunu dile getiren Turenicova, "Bunlar AB-Türkiye ilişkilerine de yansıyor ve üst düzey toplantıların ana başlıklarını oluşturuyor. Bu konular elbette Kasım'da yapılan AB zirvesinin ardından AB-Türkiye müzakerelerini hızlandırdı. Ancak bunun yanı sıra Türkiye de AB müktesebatında yer alan birçok alanda gelişme kaydetti." değerlendirmesinde bulundu.

Turenicova, AB ile bütünleşmenin hızını belirleyen unsurların, "Yargı ve Temel Haklar" başlıklı 23'üncü fasılla "Adalet, Özgürlük ve Güvenlik" başlıklı 24'üncü fasılın da alanına giren nitelikli reformlar olduğunu kaydetti.

Ülkesinin AB genişleme sürecinin güvenilirliğine odaklanacağını ve liyakat ilkesine bağlı kalacağını belirten Turenicova, "Herkese eşit yaklaşımın savunucusuyuz." dedi.

- "AB- Türkiye ilişkileri geniş ve derindir"

Türkiye'nin hem AB'ye aday ülke hem de AB için kilit ortak olduğunu ifade eden Turenicova, "AB- Türkiye ilişkileri geniş ve derindir. Kuşkusuz, göç krizi bu ilişkileri bir sınavdan geçirdi. Mevcut durumsa, ortak değerleri korumak ve paylaşmak, arzu edilen sonuçlara ulaşmak için AB ve Türkiye'nin sergilediği yakın işbirliğinin ve gösterdiği dayanışmanın bir kanıtıdır." diye konuştu.

AB ile Türkiye arasındaki ortak eylem planının somut etkilerinin, göç krizine yasal ve uygulanabilir bir çözüm sağladığını söyleyen Turenicova, Batı Balkanlar rotasının kapandığını, Türkiye ve Yunanistan üzerinden hayatlarını riske atarak Avrupa'ya göç etmek isteyenlerin sayısınınsa durma noktasına geldiğini belirtti.

Sığınmacı krizi karşısında attığı adımlardan dolayı Türkiye'ye minnettar olduklarını vurgulayan Turenicova, "Türkiye ve AB birlikte çok çalışarak bu noktaya geldiyse, kararlılıklarını sürdürdükleri takdirde günün sonunda şüphesiz her iki taraf da taahhütlerini yerine getirmiş olacak. Öte yandan, AB- Türkiye ilişkileri göç konusuna indirgenmemeli. İlişkiler, daha geniş bir açıdan, daha büyük bir çerçevede ele alınmalı." diye konuştu.

- İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı

İngiltere’deki referandumdan çıkan AB'den ayrılma (Brexit) kararını değerlendiren Turenicova, "Slovakya İngiltere'nin AB'den çıkma kararı almasını üzüntüyle karşıladı. Ancak bu durum İngiliz halkının ve siyasetçilerinin elindeydi. Biz sonuca ve onların kararlarına saygı duyuyoruz." dedi.

İngiltere'nin Brexit süreci tamamlanana kadar AB üyesi olduğunu ve birliğe ilişkin haklarıyla sorumluluklarının devam edeceğini dile getiren Turenicova, ülkesinin AB dönem başkanı olarak AB- İngiltere ilişkilerine dair sorulara yanıt aranan müzakerelerde yer alacağını da kaydetti.

Slovakya, 1 Temmuz'da üstlendiği AB dönem başkanlığını, 1 Ocak 2017'de Malta'ya devredecek.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler