"AB-Türkiye ilişkileri Balkanların istikrarı için önemli"

"AB-Türkiye ilişkileri Balkanların istikrarı için önemli"

Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Erjavec:- "AB-Türkiye ilişkileri, bölgenin (Balkanlar) istikrarı için çok önem taşıyor. Türkiye'nin mülteci anlaşmasından vazgeçmesi barış ve istikrara olumsuz yansıyacaktır. Bu nedenle diyaloğun devam etme

ANKARA (AA) - MELTEM BULUR - Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Karl Erjavec, Balkan ülkelerini yoğun şekilde etkileyen sığınmacı geçişinin Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan sığınmacı anlaşmasıyla son bulduğunu belirterek, "AB-Türkiye ilişkileri bölgenin istikrarı için çok önem taşıyor. Türkiye'nin sığınmacı anlaşmasından vazgeçmesi barış ve istikrara olumsuz yansıyacaktır. Bu nedenle diyaloğun devam etmesi gerek. AB'nin Türkiye'ye, Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı var." dedi.

Erjavec, Türkiye ile ilişkiler, AB göç politikası, Türkiye'nin AB üyeliği konularında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Sloven Bakan, Türkiye ile Slovenya arasındaki ilişkileri "Genel olarak yüksek düzeyde, dostluğa ve saygıya dayalı, buna bağlı olarak verimli siyasi diyaloğun sürdürüldüğü bir ilişki" olarak tanımladı. Türkiye'nin 25 sene önce Slovenya'nın bağımsızlığını Birleşmiş Milletlerden (BM) önce tanıdığını hatırlatan Erjavec, "Türkiye Slovenya'yı tanıdığında henüz BM üyesi değildik. Bu bizim için çok önemli. Türkiye'ye bu konuda minnettarız." diye konuştu.

İki ülke arasında 2011 yılında stratejik ortaklık imzalandığını ve ardından Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantılarının yapıldığını ifade eden Erjavec, ekonomik iş birliğinin sürdüğünü dile getirdi. Dün yedincisi yapılan KEK toplantılarında özellikle yeni iş birliği alanları ve fırsatları belirlemeye çalıştıklarına dikkati çeken Erjavec, özellikle Slovenya'nın deneyimli olduğu kış turizmi konusunda iş birliği yapmada mutabık kaldıklarını vurguladı.

Erjavec, Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmelerinde de Batı Balkan ülkelerinde yapılabilecek iş birliklerini masaya yatırdıklarının altını çizdi. Slovenya'nın özellikle ekonomik anlamda bölgede çok aktif olduğunu belirten Erjavec, "Batı Balkanlar'da Türk ve Sloven şirketlerin kapasite ve tecrübelerini birleştirmek istiyoruz. Bu bölgede iş birliği potansiyelimiz çok büyük." şeklinde konuştu.

- AB'nin göç politikası

Slovenya Dışişleri Bakanı Erjavec, AB'nin göç politikasını değerlendirirken Birliğin daha önce böyle bir politikası olmadığını ve bu nedenle sığınmacı krizine hazırlıksız yakalandığını anlattı. Erjavec, şöyle devam etti:

"Batı Balkanlar üzerinden kriz döneminde 630 bin sığınmacı geçişi oldu. Türkiye-AB sığınmacı anlaşması bu dalganın sonu oldu. Bu konuda Türkiye'ye önemli katkıları nedeniyle saygı duyuyoruz. Sığınmacı anlaşması devam etsin istiyoruz. AB de Türkiye de bu konudaki sorumluluklarını alsın.

AB-Türkiye ilişkileri Balkanlar'ın istikrarı için çok önem taşıyor. Türkiye'nin sığınmacı anlaşmasından vazgeçmesi barış ve istikrara olumsuz yansıyacaktır. Bu nedenle diyaloğun devam etmesi gerek. AB'nin Türkiye'ye, Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı var. O yüzden AB-Türkiye diyaloğunun devam etmesini istiyor ve destekliyoruz. Tam üyelik konusunda öncelikle tüm koşulların sağlanması gerek.

Son dönemlerde Avrupa'da yaşanan mali kriz, sığınmacı krizi ve terör olayları nedeniyle kamuoyu sadece Türkiye değil, aynı zamanda Batı Balkan ülkeleri çerçevesinde de genişleme politikasına sıcak bakmıyor. Bunun sebebi AB'nin krizi iyi yönetememesiydi. Bu nedenle Avrupa'da milliyetçilikte de bir artış oldu. Bana göre Türkiye'nin AB'ye üyeliği elbette ki önemli ama zaten Türkiye Avrupa'nın bir parçası."

- Slovenya'daki FETÖ varlığı

Erjavec, ülkesindeki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı kuruluşlar hakkında da bilgi verdi.

Bir kreşin ilgili bakanlığa başvurusunda, müfredatında yapılan incelemeler sonucunda söz konusu örgütle bağlantılı olabileceğinin tespit edildiğini ve bu nedenle kreşin açılmasına izin vermediklerini söyleyen Erjavec, bu vesileyle de eğitim kurumlarının radikalleşmesinin önüne geçmek amacıyla ilgili kanunda değişiklik yoluna gideceklerini kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :