AB Komisyonu Üyesi Hahn Makedonya'da

AB Komisyonu Üyesi Hahn Makedonya'da

Hahn:- "Kaybedecek zaman yok. Tüm siyasi liderlerin ve kurumların, vatandaşların çıkarına demokratik sürecin ilerlemesini sağlamalarını bekliyoruz. Geçen aylardaki gecikmeler zaten ülkenin ekonomisine zarar veriyor"

ÜSKÜP (AA) - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, "Kaybedecek zaman yok. Tüm siyasi liderlerin ve kurumların, vatandaşların çıkarına demokratik sürecin ilerlemesini sağlamalarını bekliyoruz. Geçen aylardaki gecikmeler zaten ülkenin ekonomisine zarar veriyor." ifadelerini kullandı.

Hahn, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki temasları kapsamında siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi.

Görüşmelerin ardından Hahn, kendisine eşlik eden Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekilleri İvo Vajgl, Eduard Kukan ve Knut Fleckenstein ile ortak bir yazılı açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı dahil ülkedeki tüm siyasi liderlerin 11 Aralık'ta düzenlenen erken genel seçimin sonuçlarına saygı duymasının önemine işaret eden Hahn, demokraside herkesin parlamenter çoğunluğa saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanına acilen konumunu yeninden gözden geçirmesini öneren Hahn, "Kaybedecek zaman yok. Tüm siyasi liderlerin ve kurumların, vatandaşların çıkarına demokratik sürecin ilerlemesini sağlamalarını bekliyoruz. Geçen aylardaki gecikmeler zaten ülkenin ekonomisine zarar veriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Gecikmiş reformların uygulanmasına bağlı kalacak yeni bir hükümetin hızlı bir şekilde kurulması çağrısında bulunan Hahn, siyasi partiler ve yeni hükümetten Prjino Anlaşması'ndaki tüm maddelerin uygulanmasına devam etmelerini beklediklerini aktardı.

Etnik gruplar arası gerginliklere neden olacak veya iyi komşuluk ilişkilerine zarar verecek eylem ve söylemlerden kaçınılması talebinde de bulunan Hahn, gerilim ve nefret söylemlerinden dolayı duydukları derin endişeyi ifade etti.

Yeni ve sağlam bir koalisyonun hızlı bir şekilde oluşturulması yönünde ilerleyen günlerde ciddi ve sorumluluk sahibi "devlet adamlığı" beklediklerini belirten Hahn, bunun ülkedeki vatandaşların istediği ve hak ettiği AB yoluna geri dönmek için tek yol olduğunu kaydetti.

Öte yandan, 27 Şubat tarihinden bu yana protestolarına devam eden "Ortak bir Makedonya İçin" adlı sivil toplum kuruluşu da düzenlediği protestoda, sosyal medya hesabından ülkenin ismi olan "Makedonya" yerine başkentin ismi "Üsküp"ü kullandığı için AB Komisyonu üyesi Hahn'ı eleştirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :