AB Komisyonu Üyesi Hahn Kosova'da

AB Komisyonu Üyesi Hahn Kosova'da

Hahn, Cumhurbaşkanı Thaçi, Meclis Başkanı Veseli ve Başbakan Mustafa ile görüştü- Hahn:- "Kosova hükümeti ile yerine getirilmesi gereken kriterler konusunda üç yıl önce anlaştık. Kosova'dan 95 talebimiz oldu. Bugüne kadar 93'ü yerine getirildi. Son iki ko

PRİŞTİNE (AA) - AB Komisyonunun Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, , Karadağ-Kosova sınırının revize edilmesine ilişkin koşulun kesinlikle esnek olmadığını belirterek, "Kosova hükümeti ile yerine getirilmesi gereken kriterler konusunda üç yıl önce anlaştık. Kosova'dan 95 talebimiz oldu. Bugüne kadar 93'ü yerine getirildi. Son iki koşulun da yerine getirilmesini bekliyoruz." dedi.

Hahn, Kosova'nın başkenti Priştine'deki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Meclis Başkanı Kadri Veseli ve Başbakan İsa Mustafa ile ayrı ayrı görüştü, ardından AB reform ajandasının tanıtımına katıldı.

Tanıtımın ardından Başbakan Mustafa ile ortak basın toplantısı düzenleyen Hahn, AB Komisyonunun Kosova hakkındaki ilerleme raporunu açıklamasından iki gün sonra gerçekleştirdiği ziyaretin, AB'nin Kosova'yı güçlü bir şekilde desteklediğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Reform ajandasının Kosova vatandaşlarının taleplerini, başarıya dayalı atamaları, eğitim sistemi reformlarını ve işsizlikle mücadeleyi kapsadığını aktaran Hahn, söz konusu reformların 12 ila 18 aylık süre zarfında uygulanması gerektiğini vurguladı.

Hahn, reformların uygulanmasının Kosova'nın yabancı yatırımcılar için daha cazip bir ülke olmasını sağlayacağını kaydetti.

Kosova'daki iktidar-muhalefet krizine de değinen Hahn, iki taraf arasındaki tartışmanın mecliste gaz bombası atılmadan gerçekleşmesi gerektiğini herkesin anlamasını istedi.

- Siyasi partiler işbirliği içinde olmalı

Hahn, Kosova'daki tüm siyasi partilere işbirliği içinde olmaları çağrısında bulunarak, Kosova vatandaşlarına yönelik vize serbestliği anlaşmasının başarısızlığı nedeniye AB'nin suçlanmasından şaşkınlık duyduğunu söyledi.

Karadağ ile Kosova arasındaki sınırın revize edilmesine ilişkin koşulun kesinlikle esnek olmadığını vurgulayan Hahn, "Kosova hükümeti ile yerine getirilmesi gereken kriterler konusunda üç yıl önce anlaştık. Kosova'dan 95 talebimiz oldu. Bugüne kadar 93'ü yerine getirildi. Son iki koşulun da yerine getirilmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Hahn, hükümet ve meclisin ilerleme adına somut kararlar alması ve erken seçim gibi konularla zaman harcamaması gerektiğini kaydederek, "Buradaki siyasi durumu biliyorum ancak dışarıdan bakınca meclisin üçte ikisine sahip bir hükümetin bir yıldan daha uzun bir süredir bir şeyi onaylayamamasını anlamak zor." diye konuştu.

Başbakan Mustafa ise Hahn ile yaptıkları görüşmede reform ajandasının uygulanmasını, ilerleme raporunu ve vize serbestliği konularını ele aldıklarını belirterek, bu kapsamda reform ajandasının önceliklerinin aktarıldığı tanıtımın da önemine işaret etti.

Mustafa, reform ajandasının uygulanması ve eylem planının sorumluluğun Avrupa Entegrasyon Bakanlığı öncülüğünde, kamu kurumlarına ait olduğunu sözlerine ekledi.

Hahn'ın, Kosova'daki temasları kapsamında siyasi parti liderleriyle de görüşmesi bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :