AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Sefcovic, Atina'da:

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Sefcovic, Atina'da:

"Yunanistan elektrik, doğalgaz ve petrol konusunda enerji merkezi olmak için muazzam olanaklara sahip"

ATİNA (AA) - Enerji Birliğinden Sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Yunanistan’ın enerji merkezi olmak için muazzam olanakları bulunduğunu, Hazar Denizi'nden gelen yeni doğalgazın Avrupa’ya girişinde kapı rolü oynayabileceğini söyledi.

Sefcovic, Atina'da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Çipras ile enerji ve ilgili konularda "yapıcı" bir görüşme gerçekleştirdiğini dile getiren Sefcovic, “Yunanistan elektrik, doğalgaz ve petrol konusunda enerji merkezi olmak için muazzam olanaklara sahip. Enerji Birliği Yunanistan’ın bu beklentilerine yardımcı olabilecek bir proje” dedi.

Çipras’ın, TAP projesi ile bağlantılı olarak Yunanistan’ın Dedeağaç bölgesinde inşa etmeyi planladığı sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) deposuyla ilgili kendisini bilgilendirdiğini belirten Sefcovic, bu projelerin AB’nin enerji stratejisi ile bağdaştığını kaydetti.

Sefcovic, kısa süre önce Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında kararlaştırılan üç ülke arasında denizaltından kablo döşenerek elektrik bağlantısı sağlanması projesinin de AB Enerji Birliğince desteklendiğini belirtti.

Adalar bölgesi ile ana karar arasında elektrik bağlantısı sağlanmasının üretim maliyetinin azalmasında önemli rol oynayacağını belirten Sefcovic, Kıbrıs çevresinde ve Mısır ile İsrail yakınlarında doğalgaz kaynakları tespit edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Sefcovic, AB Enerji Birliğinin, Yunan hükümetinin güneş enerjisini daha iyi değerlendirmesi konusundaki projelerine de destek verdiğini belirtti.

Yunanistan Başbakanı Çipras ise Yunanistan’ın coğrafi konumu nedeniyle geleceğin enerji kanallarında kritik rol oynadığını ifade ederek, Yunan hükümetinin bu yönde çaba sarf ettiğini söyledi.

Çipras, Yunanistan’ın bu bağlamda faal bir dış politika izlediğini ve öncelikli olarak TAP projesi gibi avantajları değerlendirmek için çaba gösterdiğini kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :