AB Komiseri Hahn Sırbistan'da

AB Komiseri Hahn Sırbistan'da

Hahn: "Balkan ülke liderleri, AB bakış açısına sahip olunması noktasında hemfikir. Ülkeler birbirlerinin AB üyelik süreçlerini etkilememek durumundadır çünkü bölge ülkelerin geleceği her şekilde AB'dir"- Başbakan Vucic: "35. fasıl bizim için en zoru"

BELGRAD (AA) - AB Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, "Balkan ülke liderleri, AB bakış açısına sahip olunması noktasında hemfikir. Ülkeler birbirlerinin AB üyelik süreçlerini etkilememek durumundadır çünkü bölge ülkelerin geleceği her şekilde AB'dir." dedi.

Hahn, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Başbakan Aleksandar Vucic ile bir araya geldi, Sırbistan Meclisi oturumuna katıldı.

Hükümet binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Hahn, Sırbistan ile ortak hedeflerinin ülkenin Avrupa Birliği (AB) üyeliği olduğunu belirterek, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının ardından düzenlenen Batı Balkanlar Zirvesi'nde AB liderlerinin genişleme politikasına devam kararı aldığını anımsattı.

Sırbistan'ın, AB ailesine katılmada son derece büyük destek gördüğünü aktaran Hahn, AB üyeliğinin hem ülkenin yatırım alanlarını genişleteceği hem de refahı artıracağına işaret etti.

Hahn, Balkan bölgesinde barışın gerekliliğini vurgulayarak, "Bölge ülke liderleri, AB bakış açısına sahip olunması noktasında hemfikir. Ülkeler birbirlerinin AB üyelik süreçlerini etkilememek durumundadır çünkü bölge ülkelerin geleceği her şekilde AB'dir." dedi.

Hahn, ekonomik ilişkilerin dışından AB'nin temel taşlarından olan barış, iyi ilişkiler ve bölgesel iş birliğinin önemine değinerek, "AB, Balkanların refahına önem vermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Sırbistan'ın, Hırvatistan ve Kosova ile olan ilişkilerine ilişkin Hahn, "Hırvatistan Meclisi, Sırbistan'ın AB üyeliğini destekleyeceği yönünde oy kullanmıştı. Umuyorum, bu durum gelecek yeni hükümetle de devam edecektir. Bölgede var olan sorunların farkındayız. AB olarak bu ikili sorunların üstesinden gelineceğine inanıyoruz." diye konuştu.

- Sırbistan'ın hedefi AB üyeliği

Vucic de Sırbistan'ın AB üyelik süreci, ekonomik büyüme ve bölgesel politika konularının ele alındığını ifade ederek, "AB'ye üyelik sürecindeki sorumluluklarımızı görüştük. Diğer konular başlıklı 35. fasıl bizim için en zoru. Kosova ile ilgili olan 35. fasıl, 23. Yargı ve Temel Haklar ve 24. Adalet, Özgürlük ve Güvenlik başlıklı fasılları açabilmemiz için de önemli." dedi.

AB Komiseri Hahn'ın azınlık haklarının korunması ve savaş suçlarıyla mücadele konularını özellikle vurguladığını kaydeden Vucic, "Bölgesel politika noktasında mecliste Hırvatistan ile olan güncel sorunlarımız ele alındı. Milletvekillerimiz, Hahn'a görüşlerini belirtti." ifadelerini kullandı.

Vucic, Sırbistan'ın AB üyelik süreci yoluna büyük bir sorumlulukla devam edeceğine işaret ederek, AB üyeliğinin ülkenin gelişimi için en iyi yol olduğunu sözlerine ekledi.

Başkent Belgrad'daki temasları kapsamında Hahn, Sırbistan Meclisi Başkanı Maja Gojkovic ile bir araya geldi.




AB Komiseri Hahn Sırbistan'da

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :