- AB Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı

- AB Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı

AB Dönem Başkanı Slovakya’nın Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak:- "Yarın Türkiye ile yapacağımız toplantının AB ile Türkiye arasındaki havanın normalleşmesine yardımcı olmasını bekliyorum”- "Türk mevkidaşımız Ömer Çelik ile yarın yapacağımız görüşme 28 AB

BRATİSLAVA (AA) - AB Dönem Başkanı Slovakya’nın Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 28 AB üyesi ülke ile Türkiye’nin yarın ilk kez masaya oturacağını belirterek, "Yarın Türkiye ile yapacağımız toplantının, AB ile Türkiye arasındaki havanın normalleşmesine yardımcı olmasını bekliyorum.” dedi.

Lajcak, Slovakya’nın başkenti Bratislava’da düzenlenen AB Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

AB bakanlarının bugünkü toplantılarında bir numaralı gündem maddesinin Türkiye olduğunu belirten Lajcak, yarın da Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile bir araya geleceklerini dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Türk mevkidaşımız Ömer Çelik ile yarın yapacağımız görüşme, 28 AB üyesi ülkeyle Türkiye arasındaki ilk görüşme olmuş olacak. Bunda oldukça geç kalındı. Geçen hafta Türkiye’deydim ve AB’nin çok geç tepki gösterdiği yönünde Türk tarafında çok güçlü bir hissiyatın olduğunu gözlemledim. Bugün 28 AB üyesi ülke bir numaralı gündem maddesi olarak Türkiye’yi ele alacağız. Yarın da Türkiye ile görüşeceğiz."

Türkiye’deki darbe girişiminin AB tarafından kınandığını ve Türkiye ile dayanışma ifade eden açıklamalar yapıldığını belirten Lajcak, son dönemde her iki tarafta da yaşanan karşılıklı hayal kırıklığının normal olmadığını, bunun aşılması gerektiğini vurguladı.

Lajcak , “Türkiye önemli bir partner. AB ülkeleri olarak Türkiye ile birlikte ne yapmak istediğimizi, Türkiye’den ne istediğimizi açıklığa kavuşturmamız gerek. Yarın Türkiye ile yapacağımız toplantının, AB ile Türkiye arasındaki havanın normalleşmesine yardımcı olmasını bekliyorum.” dedi.

- Türk vatandaşlarına vize serbestisi

Avusturya Başbakanı Christian Kern’in, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin durdurulması düşüncesine destek vermeyen Slovak Bakan, bugün ve yarın yapacakları görüşmelerde Türkiye’nin AB sürecinin yanı sıra mülteci krizine çözüm hedefleyen AB-Türkiye mutabakatı ile Türk vatandaşlarına vize serbestisi konularına da ele alacaklarını ifade etti.

Lajcak, "Burada kilit konu Türkiye’nin terörle mücadele mevzuatı. Bu en hassas konu. Geçen hafta Türk Başbakanı, Dışişleri Bakanı ve AB Bakanı ile vize serbestisi konusunda uzun görüşmelerde bulundum. Burada nasıl ilerlenebileceği konusunda bazı fikirleri var. Bugün mevkidaşlarımı bu konuda bilgilendireceğim, bu konuyu yarın tartışacağız." diye konuştu.

Türkiye ile vize serbestisi konusunda anlaşmaya varılması durumunda, bunun Avrupa Parlamentosunca da onaylanması gerektiğini söyleyen Lajcak, başka spekülasyonlara girmek istemediğini dile getirdi.

Slovak Bakan, çözüm için karşılıklı irade gerektiğini, kendisinin Türk tarafında bunu gördüğünü vurguladı.

- Almanya’daki Ermeni tasarısı

Miroslav Lajcak, Almanya hükümetinin, Alman Meclisinde kabul edilen Ermeni tasarısının “hukuki bağlayıcılığı olmadığı” yönündeki açıklamasını nasıl değerlendirlendiğinin sorulması üzerine, Alman hükümetinin pozisyonu hakkında yorum yapmasının doğru olmayacağını belirterek, "Bunlar hassas konular ve ciddi tartışma yapılmasını gerektiriyor. Genel olarak, tarihin tarihte bırakılması gerektiğini düşünüyorum. Siyasetçiler bugünün ve yarının konularıyla uğraşmalı.” sözlerine yer verdi.

Almanya Meclisinin 2 Haziran’da kabul ettiği ve 1915 Ermeni tehcirini “soykırım” olarak nitelendiren tasarı, Ankara’nın sert tepkisine yol açmış, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi istişareler için geri çağrılmıştı.

Türkiye, Almanya ile ilişkilerin yeniden normalleşmesinin, Alman hükümetinin Meclis’te kabul edilen tasarıya mesafe almasına, bunun hukuki bağlayıcılığı bulunmadığı yönünde açıklama yapmasına bağlı olduğu mesajını vermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :