AB elektronik delile ulaşımı kolaylaştırmak istiyor

AB elektronik delile ulaşımı kolaylaştırmak istiyor

AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Timmermans:- "Cezai soruşturmalarda elektronik deliller giderek daha önemli rol oynamaya başladı. Suçlular ile teröristlerin modern ve elektronik teknolojileri suçlarını gizlemek ve hukuktan kaçmak için sömürmelerine

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB), polis ve yargı yetkililerinin, elektronik ortamdaki bilgilere ulaşımını kolaylaştırmayı sağlamak için yeni bir yasa tasarısı hazırladı.

AB Komisyonundan yapılan yazılı açıklamada, aralarında e-posta, mesajlar ve resimlerin de bulunduğu elektronik ortamlardaki bilgilerin yetkililere daha kolay ulaştırılmasını sağlayacak yasa tasarısının suç ve terörle mücadelede gerekli olduğuna işaret edildi.

Açıklamada ifadelerine yer verilen AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, "Cezai soruşturmalarda elektronik deliller giderek daha önemli rol oynamaya başladı. Suçlular ile teröristlerin modern ve elektronik teknolojileri suçlarını gizlemek ve hukuktan kaçmak için sömürmelerine izin veremeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Timmermans, önerilen yeni yasa tasarısıyla AB sınırlarında veya dışında elektronik ortamda bulunan delilleri hızlı ve etkili şekilde elde etme olanağının sağlanacağını kaydetti.

Açıklamada ayrıca komisyonun Adalet, Tüketiciler ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinden Sorumlu Üyesi Vera Jourova, teknolojinin çok hızlı şekilde geliştiğini, suçluların da bu teknolojiyi kullanarak hareket ettiğini, bu nedenle yetkililerin de benzer kabiliyetlere sahip olması gerektiğini bildirdi.

AB genelindeki suç soruşturmalarının yarısından daha fazlası için elektronik delil talebinde bulunulduğuna dikkati çeken Jourova, bu bilgileri edinmenin çok zaman aldığını belirtti.

Jourova, yeni yasa tasarısıyla bu sürecin de hızlanacağını kaydetti.

Yeni yasa tasarısı uyarınca yargı yetkilileri elektronik verilere sahip şirketlerden 10 gün ya da acil bir durumda 6 saat içinde e-posta, mesaj ve resim paylaşımında bulunmasını talep edebilecek.

Yasa en az üç yıllık bir hapis cezası durumunda veya fazlasında devreye girecek.






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :