AB-Çin stratejik diyalog toplantısı

AB-Çin stratejik diyalog toplantısı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini:- "Hem AB hemde Çin küresel anlamda önemli aktörler. Bugün zirve hazırlığı yaptık. Pek çok konuda fikir alışverişinde bulunduk." - Çin Devlet Müşaviri Yang:- "Çin, AB ile olan ilişkilerin

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği ve Çin arasında 6. stratejik diyalog toplantısı, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Çin Devlet Müşaviri Yang Jiechi'nin katılımıyla Brüksel'de yapıldı.

Düzenlenen ortak basın toplantısında Mogherini, Çin'in başkenti Pekin'de gelecek ay ortasında AB-Çin Zirvesi düzenleneceğini söyledi.

Mogherini, toplantıların yoğun, olumlu ve üretken gerçekleştiğine dikkati çekerek, "Hem AB hem de Çin küresel anlamda önemli aktörler. Bugün zirve hazırlığı yaptık. Pek çok konuda fikir alışverişinde bulunduk." dedi.

Karşılıklı saygı çerçevesinde iş birliğinin devam edeceğini vurgulayan Mogherini, "AB ve Çin'in yakın çalışması insanlarımızın refahı ve güvenliği için büyük önem taşıyor." ifadesini kullandı.

Mogherini, AB ve Çin'in yakın iş birliğinin İran nükleer anlaşmasına önemli katkı yaptığını anımsatarak , "Ortadoğu'da daha fazla iş birliği yapmak gerekiyor. Suriye Irak, Libya ve Ortadoğu barış sürecinde AB ve Çin'in iş birliği büyük önem taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Göç ve sığınmacı konularının küresel sorumluluk gerektirdiğini anımsatan Mogherini, toplantıda Rusya ile ilişkiler, Ukrayna'daki durum, Afrika'da iş birliği, terörle mücadele, ticaret, yatırım gibi çeşitli konuların ele alındığını ifade etti.

Mogherini AB-Çin ikili ilişkilerinin merkezinde hukukun egemenliği olduğunu sözlerine ekledi.

Yang ise Çin ve AB ilişkilerinin son dönemde daha da yoğunlaştığını belirterek, "Çin, AB ile olan ilişkilerini çok önemsiyor. Buna AB'yle iş birliği odaklı ve kazan kazan prensibine dayalı devam etmeyi istiyoruz." diye konuştu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :