AB Bakanı Çelik Editör Masası'nda

AB Bakanı Çelik Editör Masası'nda

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Çelik (1):- "Bu engellemelerden hükümet sorumludur. 'Yerel otoriteler sorumlular' ifadesini kabul etmiyoruz. Doğru da değil. Sistematik engellemeler olduğunu biliyoruz"- "Bildiğimiz şeyler de var. Sigorta şirketlerin

ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Avrupa'da Türk bakanların etkinliklerinin engellenmesinin "sistematik" olduğunu belirterek, AB ülkelerini "bu yoldan vazgeçmeye" davet etti.

Çelik, konuk olduğu AA Editör Masası'nda gündemi değerlendirdi.

Almanya'nın Türk bakanların etkinliklerini engellemesiyle ilgili soruya Çelik, "Bu engellemelerden hükümet sorumludur. 'Yerel otoriteler sorumlular' ifadesini kabul etmiyoruz. Doğru da değil. Sistematik engellemeler olduğunu biliyoruz." yanıtını verdi.

Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bildiğimiz şeyler de var. Sigorta şirketlerine baskı yapılıyor, salonların sigortasının yapılmaması için. 20 yıldır hizmet veren salonun ruhsatı iptal ediliyor. Bunları biliyoruz. Gözümüzün önünde yapılıyor. Sistematik engelleme söz konusu. Bunu kayda geçirdiğimizi, not ettiğimizi muhatabıma söyledim."

Çelik, durumun ağır bir kriz olduğunu belirterek, "Bunu düzeltmeleri gerekir. Bu yoldan vazgeçmeleri gerekir. Netice itibariyle bir 'hayır' kampanyası yapmak ya da engellemek istiyorlarsa, bunun hiçbir şekilde faydası olmaz. Tam tersi olur." ifadesini kullandı.

AB'deki aşırı sağın yükselişine dikkati çeken Çelik, "AB uzun zamandır yeni bir cazibe üretemiyor. İç sorunlara gömülmüş durumda." dedi.

Çelik, Almanya, Hollanda ve Fransa'daki seçimlerin birliğin kaderini belirleyeceğine işaret ederek, "Şöyle yanlış bir şey yapıyorlar. Aşırı sağla mücadele etmek için, onların elindeki argümanlarını alabilmek için benzer politikalara imza atıyorlar. Her seferinde gördüler ki, aslında aşırı sağ yükseliyor ve kendileri kaybediyor." diye konuştu.

AB'nin göçmen sınavını veremediğine de değinen Çelik, iktidarların aşırı sağın göçmen karşıtlığı politikası karşısında, kamuoylarını zehirleme yolunu seçtiğini söyledi.

Çelik, bu politikanın "Avrupa karşıtlığı" oluşturduğunu vurgulayarak, Avrupa içinde etnik ve mezhepsel çatışmaların yeniden alevlenebileceği uyarısında bulundu.

(Sürecek)



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :