AB Bakanı Bozkır soruları yanıtladı

AB Bakanı Bozkır soruları yanıtladı

Bakan Bozkır:- "Terör saldırıları ve bombalamaların devamı halinde Suriye’de halihazırda 3,5 milyon nüfus, illegal göçmen haline gelme potansiyeline sahiptir. Dolayısıyla Suriye sorunu çözülmelidir. İşbirliği artırılmalıdır. Hiçbir ülke sorumlu tutularak

ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, terör saldırıları ve bombalamaların devamı halinde Suriye’de halihazırda 3,5 milyon nüfusun illegal göçmen haline gelme potansiyeline sahip olduğunu belirterek, "Dolayısıyla Suriye sorunu çözülmelidir. İşbirliği artırılmalıdır. Hiçbir ülke sorumlu tutularak suçlanmamalıdır” dedi.

Bozkır, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ile Başbakanlıkta düzenledikleri ortak basın toplantısının ardından soruları yanıtladı.

Gazeteciler Erdem Gül ve Can Dündar’ın tahliye edilmesine ilişkin soruya karşılık, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu hatırlatan Bozkır, yargı kararlarına uymanın hükümetlerin görevi olduğunu belirtti. AB Bakanı Bozkır, “Anayasa Mahkememiz bir bireysel başvuru hakkını kullanan 2 gazetecimiz için bir karar vermiştir ve bu da uygulanmıştır” diye konuştu.

Bakan Bozkır, AB ülkelerinin 7 Mart’ta yapılacak zirveden beklentilerinin neler olduğuna yönelik soru üzerine, şunları söyledi:

“AB ile 11 yıl zarfında sürecin tam olarak istediğimiz süratte ilerlemediği, Türkiye’nin zirvelere davet edilmediği bir dönem yaşadık. Ancak 29 Kasım zirvesiyle birlikte, yeniden enerji kazanmış, siyasi sürecin çok daha etkinleştiği bir dönem yaşıyoruz. Bunun da en önemlilerinden bir tanesi Türkiye’nin AB zirvelerinin yılda en az 2 kez toplanmasıdır. Dolayısıyla illegal göçle mücadele konusunda ortak atılacak adımların gözden geçirilmesi ve bütün bu saydığım platformlarla ilgili ilerlemenin ne şekilde gerçekleştiğinin değerlendirilmesi amacıyla 7 Mart’ta Brüksel’de bir zirve toplantısı gerçekleştirilecek. Bu toplantı önemlidir ve Türkiye-AB ilişkilerinin yeni kazandığı ivmenin de önemli bir göstergesini teşkil etmektedir."

- “AB sorunun vahametini anlamak istemedi”

Avusturya ile Yunanistan arasında yaşanan krize ilişkin değerlendirilmesi sorulan Bozkır, illegal göçle mücadele konusunda Türkiye’nin uzun zamandır AB ile bir sorun yaşadığını ve bu sorunun ileride birlik için sorun oluşturacağını devamlı ifade ettiğini vurguladı.

Türkiye’nin sınırlarını tarihi boyunca çaresiz durumda olan insanlara açtığını, Suriye’deki durum ortaya çıktığında da ülkeye sığınan insanlara da aynı şekilde davranıldığını belirten Bozkır, ancak bunun boyutları giderek artmaya başladığında AB’ye “Bir deprem olmuştur. Her depremin ardından artçı depremler gelebilir ama tsunami de gelebilir. Bu konu bir gün sizin de sorununuz haline gelebilir” dediğini aktardı.

AB’nin eylül, ekim aylarına kadar sorunun vahametini anlamak istemediğini dile getiren Bozkır, bu sorunun hiçbir zaman Avrupa’ya ulaşmayacağı şeklinde bir kanaat sahibi olan ülkelerin böyle büyük bir sorunla karşılaşınca ne yapacağı bilemez konuma düştüğünü anlattı.

Bakan Bozkır, “Biz Türkiye’de en ufak bir tepki olmadan 2 milyon 650 bin misafiri ağırlarken, Avrupa’da bugün önemli bir sorun yaşanıyor” ifadelerini kullandı. Bazı ülkelerin kendilerine kota ile AB kararıyla gönderilen göçmenleri “Ben AB kararlarına uymam. Bu 850 Suriyeli göçmeni almam” kararını destekleyici şekilde referanduma gittiğini söyleyen Bozkır, öte yandan birçok ülkenin de sınırını kapatttığının veya sınırlarda yeni arama uygulamalarını hayata geçirdiğinin altını çizdi. Bozkır, şöyle devam etti:

“Önümüzdeki dönemde geriye doğru bakıldığında Türkiye’nin yaptıkları insanlık tarihine olumlu anlamda geçecektir. Avrupa’da yaşanan bu kötü örnekler de her zaman hatırlanacaktır. İllegal göçle yaşanacak mücadele Türkiye’nin sahillerinden başlayıp Yunanistan’ın adalarına intikal eden bir olay değildir, çok büyük bir olaydır. En son açıklanan verilere göre, geçtiğimiz yıl yaklaşık 6 milyar avroluk bir kazanç sağlanan bir illegal göçten bahsediyoruz. Uluslararası örgütler duçar durumdaki insanlar üzerinden para kazanmak için büyük bir örgütlenme içinde bunu organize etmektedirler. Türkiye 4 bin 500 civarında kaçakçı organizatörünü tutuklamıştır. Geçen yıl 146 bin göçmeni yakalamış durumdayız. Suriye sorunu çözülemediği takdirde mevcut rakamlara milyonlarca ifade edilebilecek yeni rakamların eklenmesi söz konusu olacaktır.

Terör saldırıları ve bombalamaların devamı halinde Suriye’de halihazırda 3,5 milyon nüfus, illegal göçmen haline gelme potansiyeline sahiptir. Dolayısıyla Suriye sorunu çözülmelidir. İşbirliği artırılmalıdır. Hiçbir ülke sorumlu tutularak suçlanmamalıdır. Olayı da bir anlamda üzüntüyle izliyoruz. Yunanistan bu sorunu tek başına halledebilecek bir ülke olarak bırakılmamalıdır. Üzerindeki yük azaltılmalıdır ve AB ülkeleri de kotalar açıklayarak bu sorunun çözümüne yardımcı olmalıdır.”

- “3 milyar avro gönderilebilir halde”

AB Bakanı Bozkır, Türkiye’deki Suriyeliler için kullanılmak üzere AB tarafından Türkiye’ye verilecek 3 milyar avroluk fonun akıbetine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, bu paranın 2016 yılı için öngörüldüğünü vurguladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 15 gün önce AB dönem başkanı Hollanda’ya yaptığı ziyarette ihtiyaç listesinin tevdi edildiğini belirten Bozkır, çalışmalarını bu liste üzerinden sürdürdüklerini ifade etti. İhtiyaç listesinde okul, hastane gibi yapıların sayısı ve nerede yapılacağı gibi ayrıntılar üzerinde durduklarını ve kamptaki insanların konutlara geçme imkanının nasıl sağlanacağı, yaşam şartlarının nasıl daha iyileştirileceğine yönelik ayrıntıların yer aldığını söyleyen Bozkır, liste üzerinde Avrupa Birliği Komisyonu ile çalışmaları sürdürdüklerini bildirdi.

“İlk sonuçlar alınır alınmaz bu para Türkiye’ye gelecektir” diyen Bozkır, paranın gönderilebilir halde olduğunu ve ihtiyaç listesi üzerinde mutabakat sağlanır sağlanmaz Türkiye’ye intikal edeceğini anlattı.

- “AB’nin yapacağı katkı, çorbada tuz niteliğinde”

Volkan Bozkır, "Ancak ‘bu para gelmezse, Suriyelilerin durumu kötü, Türkiye Cumhuriyeti batıyor, bu para olmazsa olmaz’ şeklinde bir psikolojiye girmeye gerek yoktur. Bu para olmasa da zaten Türkiye göçmen kardeşlerimize gereken tüm harcamaları yapmıştır. Bugüne kadar 10 milyar doların üzerinde bir harcama yapılmıştır. Biz insanlık açısından üstlendiğimiz bu durumun üstesinden gelecek duruma sahibiz. AB’nin yapacağı katkı bir anlamda çorbada tuz niteliğinde olacaktır" görüşünü dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :