AB Bakanı Bozkır:

AB Bakanı Bozkır:

"Bizi ilgilendiren 20 Mart'tan sonra (Yunan) adalarına düzensiz göç yolu ile gitmiş olan insanların Türkiye'ye geri alınması. (AB ve Yunanistan) Bütün bu hukuki sorunları çözecekler, BMMYK ile ilişkilerini düzenleyecekler sonra bize 'şu kadar insanı Türki

HELSİNKİ (AA) - AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) yeni düzenlemelerle Yunan adalarındaki göçmen merkezlerinin "gözaltı tesislerine dönüştürüldüğü" gerekçesiyle adalardan çekilme kararı almasını değerlendirdi. Bozkır, konunun muhatabının AB ve Yunanistan olduğunu belirtti ve hukuki sorunları onların çözmesi gerektiğini söyledi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Finlandiya'ya gelen Bakan Bozkır, AA muhabirinin sorularını cevapladı.

BMMYK'nin Yunan adalarındaki faaliyetlerini kısmen durdurma kararıyla ilgili bir soru üzerine adalardaki mültecilerin karşı karşıya olduğu şartların ve BMMYK'nın tutumunun Türkiye'nin meselesi olmadığını kaydeden Bozkır, "Bizi ilgilendiren 20 Mart'tan sonra adalara düzensiz göç yolu ile gitmiş olan insanların Türkiye'ye geri alınması. Bütün bu hukuki sorunları çözecekler, BMMYK ile ilişkilerini düzenleyecekler sonra bize 'şu kadar insanı Türkiye'ye yolluyoruz' diyecekler." ifadesini kullandı.

Yunan adalarına 20 Mart'tan önce ulaşan sığınmacıları Türkiye'nin geri almasının söz konusu olmadığını da vurgulayan Bozkır, "Dolayısıyla 20 Mart'ta gidenleri saptıyoruz. Türkiye'den Göç İdaresinden de arkadaşlarımız oradalar, kayıt yapılıyor ve o kayda göre biz geri alacağız. 'Türkiye'ye gönderiyoruz' dediklerini geri alacağız, gönderdiklerinin karşılığında da Suriyeli kardeşlerimizin bulunduğu kamplardan aynı sayıda insanı Avrupa'ya yollayacağız. 10 kişi gelirse 10 kişiyi yollayacağız. Eğer bu 10 kişiyi yollayamazsak ikinci 10 kişi gelmeyecek. Böyle basit bir durum var. Dolayısıyla ondan önceki tablo bizim konumuz değil. AB'nin çözmesi gereken bir konu." diye konuştu.

Türkiye'deki sığınmacıların durumuyla ilgili bugüne kadar hiçbir tenkit almadıklarını da vurgulayan Bozkır, şöyle devam etti:

"Bilakis son derece iyi şartlarda olduklarını ve insanlığın Türkiye'ye teşekkür borçlu olduğunu hep ifade ettiler. Biz yine gelen bu göçmen kardeşlerimizi aynı şekilde misafir ederiz. Onlara insan gibi davranırız. Bütün ihtiyaçlarını karşılarız. Diğer ülkelere gönderilecekleri göndeririz. Suriyeli kardeşlerimizi misafir etmeye devam deriz ve bundan da bütün dünya bu işin nasıl yapılacağı konusunda bir örnek görmüş olur. Dolayısıyla bütün bu tartışmalar bizden önceki safha, AB ve Yunanistan'ın halletmesi gereken konular."

Finlandiya'daki temaslarını da değerlendiren Bozkır, 18 Mart'taki AB zirvesinden sonra tarihi bir nokta yakalandığını ve çok önemli adımların atılmasıyla ilgili kararlar alındığını, bu çerçevede de Finlandiya'ya resmi ziyaret yaptığını söyledi.

Bozkır, yaptıkları görüşmelerde hem 18 Mart zirvesi sonuçları itibariyle atılacak adımları hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 6 Mart'ta bu ülkeye yapacağı ziyaretin hazırlıklarını değerlendirdiklerini dile getirdi. Ziyaret vesilesiyle Helsinki'deki Türk toplumu ile de bir araya gelme şansı bulduğuna ifade eden Bozkır, Türkiye'nin AB sürecine destek veren Finlandiya ile olan iyi ilişkilerin gelecek dönemde de devam edeceğini kaydetti.

Vize serbestisi için gerekli 72 kriterlerin yerine getirilmesi amacıyla TBMM'de yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Bozkır, 30 Nisan'a kadar 6 yasanın TBMM'den geçeceğini, bunlardan biri olan kişisel verilerin korunması yasasının hala görüşüldüğünü ve birkaç güne kadar geçmesini beklediklerini dile getirdi. Bozkır, bunların dışında 5 kadar da onaylanması gereken uluslararası sözleşme bulunduğunu, yönetmelikler, operasyonel önlemler denilen idari işlemlerle ilgili hazırlıkların da tamamlandığını, ilgili kurumların görevlendirildiğini söyledi.

Muhalefet partilerinin vize serbestisinin sağlanması için gerekli düzenlemelere destek sözü verdiğini anımsatan Bozkır, "Ancak şu ana kadar bu desteği görmüş değiliz." dedi. Düzenlemelerin TBMM'den geçmesini engellemeye dönük büyük çabalar olduğunu kaydeden Bozkır, "AK Parti hükümeti olarak vizenin kaldırılmasını sağlayacağız. Bu bizim milletimize karşı bir borcumuz ve bunu gerçekten yerine getirmeyi arzu ediyoruz." ifadesini kullandı. Bozkır, muhalefet partilerini verdikleri sözü tutmaya çağırdı.

AB Bakanı Bozkır:

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :