9. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı

9. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı

BOTAŞ Uluslararası Projeler Daire Başkanı Engür:- "Şu anda iki noktada 2,8 milyar metreküp hacme sahip yer altı doğalgaz depomuz var. Bunun 2020'lerde 4,3 milyar metreküpe, geri üretim kapasitesinin de günlük 75 milyon metreküpe çıkartılması söz konusu"

ANKARA (AA) - Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) Uluslararası Projeler Daire Başkanı Emre Engür, Türkiye'nin şu anda 2,8 milyar metreküplük yer altı doğalgaz deposu bulunduğunu belirterek, "Bunun 2020'lerde 4,3 milyar metreküpe, geri üretim kapasitesinin de günlük 75 milyon metreküpe çıkartılması söz konusu." dedi.

9. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nın (EIF) "Bölgede Enerji Güvenliği" başlıklı oturumunda konuşan Engür, Türkiye'nin doğalgaz ticaret merkezi olma hedefi bulunduğunu, ancak jeopolitik gelişmelerden dolayı bu hedefe henüz ulaşılamadığını söyledi.

Türkiye'nin güvenilir bir transit gaz giriş-çıkış noktası olduğunu dile getiren Engür, ülkenin yaklaşık 40-50 milyar metreküplük gelişmekte olan bir pazara sahip bulunduğunu aktardı.

Engür, Türkiye'nin hedeflerini perçinleyecek en önemli konulardan birinin, mevzuat ve yasal altyapı olduğuna işaret ederek, "Yasal altyapıyla ilgili çalışmalar da devam ediyor. Sonuçta amaç, Türkiye'yi hem Türk tüketiciler hem Avrupalı tüketiciler için cazibe merkezi haline getirmek. Tüketicilerin buradaki pazara gelip günlük, haftalık, aylık fiyatlarla gaz almasını ve gazlarını bu pazarda satmasıyla rekabetçi bir ortam oluşturmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin doğalgaz yer altı depolarını geliştirerek, enerji arz güvenliğini artırdığına dikkati çeken Engür, şunları kaydetti:

"Şu anda iki noktada 2,8 milyar metreküp hacme sahip yer altı doğalgaz depomuz var. Bunun 2020'lerde 4,3 milyar metreküpe, geri üretim kapasitesinin de günlük 75 milyon metreküpe çıkartılması söz konusu. Bir projemiz 500 milyon metreküple 2017 yılında devreye giriyor. Bunun önce 1 milyar, daha sonra da 5 milyar metreküp kapasiteye çıkartılmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :